Contre în Parlamentul European între Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, şi Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei!
Comisia Europeană va acţiona împotriva Poloniei, promite von der Leyen
Aflată marţi la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, Ursula von der Leyen a avertizat că Executivul european va acţiona pentru a apăra “valorile comune” ale UE, transmit agenţiile AFP şi DPA.
Totul are legătură cu decizia Tribunalului Constituţional din Polonia, care a decis, pe 7 octombrie, că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.
“Nu putem şi nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona.
Sunt profund îngrijorată. Această decizie (luată în Polonia – n.red.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene”, a declarat Ursula von der Leyen, sub privirile nemulţumite ale premierului polonez.
Opţiunile pe care le are Comisia Europeană
Şefa Comisiei Europene a indicat şi cele trei opţiuni pe care le are acum instituţia pe care o conduce:
- deschiderea unor noi proceduri de infringement,
- declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia,
- recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.
Premierul polonez acuză UE de şantaj
Replica premierului Mateusz Morawiecki a fost una dură, el acuzând Uniunea Europeană de şantaj, ameninţări şi coerciţie.
“Resping acest limbaj al ameninţărilor sau al coerciţiei (…) Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democraţiei”, a declarat premierul polonez, în cadrul unui discurs ce a durat 30 de minute.
El a mai indicat că, pentru Polonia, Constituţia rămâne “legea supremă”. “Dreptul UE nu primează în faţa normelor naţionale şi acest lucru se aplică în toate statele membre”, a adăugat Morawiecki.
“Ţările sunt suveranul european, sunt gardianul Tratatelor şi statele membre sunt cele care stabilesc competenţele în interiorul UE. În cadrul Tratatelor am oferit numeroase competenţe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competenţa statelor membre”, a mai spus premierul Poloniei, în plenul Parlamentului European.
Polonia nu doreşte totuşi să se despartă de Uniunea Europeană
Mateusz Morawiecki a indicat şi faptul că UE continuă să facă diferenţe între statele membre.
“Din nefericire, vedem diferenţa dintre cei mai buni şi cei mai răi (…) o Europă cu două viteze. (…) A ne preface că nu există probleme are efecte nefaste. Cetăţenii nu sunt nici orbi şi nici surzi, îşi vor pierde încrederea”, a declarat premierul de la Varşovia.
Totuşi, el a subliniat faptul că Polonia are o lungă tradiţie democratică, iar voinţa ţării şi a cetăţenilor săi este de a continua să facă parte din Uniunea Europeană.
La final, prim-ministrul a avut un mesaj mai împăciuitor: “Trăiască Uniunea Europeană, trăiască ţările suverane, trăiască Europa, cel mai bun loc din lume!”