Pornite, la începutul anului, ca un murmur, avertismentele privind iminența unei recesiuni globale devin, de la o zi la alta, din ce în ce mai puternice. Personalități importante, începând cu șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și până la economistul american Paul Krugman, trag acum un semnal de alarmă cu privire la probabilitatea unei recesiuni globale, scrie Al Jazeera.
Recesiunea globală, cel puțin probabilă în 2023
Într-un sondaj publicat zilele acestea de Forumul Economic Mondial, șapte din zece respondenți, dintr-un eșantion format din 22 de economiști de top, au declarat că o recesiune globală este cel puțin probabilă în 2023.
Între timp, Ned Davis Research, o firmă de cercetare cu sediul în Florida, a anunțat că a crescut probabilitatea unei recesiuni globale anul viitor, la 98,1%, cea mai mare de la recesiunea legată de pandemia de COVID-19 din 2020 și de la criza din 2008-2009.
În timp ce războiul din Ucraina, politicile draconice ale Chinei privind pandemia și inflația galopantă întunecă perspectivele economice, investitorii sunt deosebit de îngrijorați de perspectiva ca Fed să crească din nou ratele dobânzilor, astfel încât cea mai mare economie a lumii să se îndrepte cu pași grăbiți spre recesiune, trăgând după ea și restul lumii.
Este clar că Statele Unite au avut dificultăți în a gestiona creșterea ratei dobânzii, fără a da o lovitură dură creșterii economice.
Fed va continua cu creșteri agresive ale ratei dobânzii
Recesiunile anterioare, care sunt de obicei definite ca două trimestre consecutive de creștere negativă, au fost puse pe seama eforturilor Fed de a reduce inflația ridicată, așa cum s-a întâmplat la începutul anilor 1980.
Economiști renumiți precum Jeremy Siegel au acuzat Fed că a așteptat prea mult pentru a începe să majoreze rata dobânzii.
„Pentru SUA, dacă inflația nu dă semne de răcire în ultimele luni ale anului 2022, iar așteptările inflaționiste încep să crească, acest lucru va forța Rezerva Federală să continue cu creșteri agresive ale ratei dobânzii până în primăvara lui 2023. În acel moment, economia se va îndrepta spre recesiune”, a declarat Pao-Lin Tien, profesor de economie la Universitatea George Washington, pentru Al Jazeera.
Riscuri mari și în Europa și în Asia
Și în Europa există puține motive de optimism. Germania, Italia și Regatul Unit, trei dintre cele mai mari economii ale Europei, ar putea, anul viitor, să treacă prin recesiuni, în special din cauza problemelor de aprovizionare cu energie cauzate de războiul din Ucraina, susține Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
OCDE se așteaptă ca zona euro să crească doar cu 0,3% în 2023, situație care indică acum că multe dintre economiile blocului comunitar se vor afla în recesiune.
În timp ce Asia-Pacific ar putea să evite contracția, blocajele și restricțiile impuse de politica „zero-COVID” a Chinei devin obstacole tot mai mari pentru potențialul de creștere al regiunii.
Banca Mondială și-a redus previziunile economice pentru Asia-Pacific la 3,2%, în scădere de la 5% în aprilie, și a redus la jumătate previziunile pentru China.
Creşterea economică a Chinei va rămâne în urmă faţă de restul Asiei pentru prima dată din 1990, potrivit noilor prognoze ale Băncii Mondiale, care evidențiază problemele cauzate de politicile de zero Covid ale preşedintelui Xi Jinping.
Banca Mondială şi-a revizuit în jos previziunile privind creşterea PIB-ului în a doua cea mai mare economie a lumii la 2,8%, comparativ cu 8,1% anul trecut, şi de la prognoza sa din aprilie de între 4 şi 5% pentru acest an.