Robert Kiyosaki anticipează falimentul Credit Suisse Group AG

În prezent, Robert Kiyosaki este convins că următoarea bancă care se va retrage este Credit Suisse Group AG, pe măsură ce piața volatilă a obligațiunilor se prăbușește, relatează ziarul britanic Daily Mail.

„Problema este piața de obligațiuni, iar predicția mea, am sunat la Lehman Brothers cu ani în urmă și cred că următoarea bancă care va merge este Credit Suisse, deoarece piața de obligațiuni se prăbușește. Dolarul american își pierde hegemonia în lume chiar acum. Așa că vor tipări tot mai multe și mai multe din asta… încercând să împiedice chestia asta să se scufunde”, a zis, marți, Robert Kiyosaki în timp ce ținea un dolar american în mână, relatează sursa citată anterior.

Potrivit spuselor sale, piața de obligațiuni – care este mai mare decât piața de valori – este actuala problemă, iar faptul că se prăbușește este deranjant pentru mulți oameni. Acesta a recunoscut, totodată, că este îngrijorat pentru Credit Suisse, în ciuda faptului că este o bancă mare cu expunere mare și trezorerie conservatoare în portofoliu. Robert Kiyosaki a explicat că aceasta este „furtuna perfectă” și că generația sa de boomers este pregătită să se retragă.

„După cum am spus, din nou, cred că Fed și FDIC au semnalat că vor tipări din nou, ceea ce face ca stocurile să fie bune. Dar această mică monedă de argint de aici este încă cea mai bună, este de 35 de dolari (…) sunt îngrijorat de Credit Suisse”, a adăugat expertul economic.

Declarația sa a fost făcută cu doar câteva ore înainte ca Credit Suisse să admită că are o „slăbiciune materială” deoarece costul asigurării obligațiunilor sale împotriva neîndeplinirii obligațiilor a atins cel mai înalt nivel de la crearea sa.

Robert Kiyosaki este cel mai bine vândut autor al cărții „Rich Dad Poor Dad” („Tată Bogat, Tată Sărac”). El a prezis colapsul Lehman Brothers în 2008, care a adâncit criza financiară din acea perioadă.

Credit Suisse Group AG a constatat „o slăbiciune semnificativă”

Marți, 14 martie 2023, Credit Suisse Group AG a anunțat că a constatat „o slăbiciune semnificativă” în procedurile sale de raportare pentru anii fiscali 2021 și 2022. „Slăbiciunea lor” a fost în capacitatea băncii de a proiecta și menține evaluări eficiente ale riscurilor în situațiile sale financiare.

În raportul său anual, Credit Suisse Group AG a recunoscut că „controlul intern al grupului asupra raportării financiare nu a fost eficient” și „conducerea a concluzionat, de asemenea, că controalele și procedurile noastre de dezvăluire nu au fost eficiente”. Credit Suisse, care poate trece printr-o criză, adoptă acum un plan de remediere. Raportul său anulat a fost amânat, după ce autoritățile de reglementare din SUA au ridicat întrebări despre el, însă conținutul acelor probleme nu a fost dezvăluit în spațiul public.

După anunțarea întârzierii, acțiunile Credit Suisse au atins un minim istoric, în timp ce costul asigurării datoriei împotriva unui default a crescut la un maxim istoric. Ca o reflectare suplimentară a îngrijorării investitorilor cu privire la perspectivele Credit Suisse, prețul unora dintre obligațiunile sale a scăzut brusc, unele fiind la minime record.

Potrivit analistului financiar Holger Zschäpitz, swapurile pe cinci ani de credit default pentru Credit Suisse au crescut cu 446 de puncte de bază de la prăbușirea Silicon Valley Bank din SUA. Acest lucru a venit la doar o zi distanță după ce autoritatea de reglementare financiară elvețiană FINMA a informat că încearcă să identifice orice riscuri potențiale de contagiune pentru băncile și asigurătorii din Elveția, în urma prăbușirilor Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Acțiunile băncilor elvețiene au scăzut împreună cu altele din sector la nivel global, după ce măsurile autorităților de reglementare bancară din SUA de a garanta depozitele celor doi creditori nu au reușit să liniștească investitorii. De exemplu, acțiunile rivalului elvețian UBS au scăzut cu peste 7%.

„FINMA ia notă de rapoartele presei despre Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA și monitorizează îndeaproape situația. FINMA evaluează expunerea directă și indirectă a băncilor și companiilor de asigurări pe care le supraveghează față de instituțiile în cauză. Scopul este de a identifica orice riscuri ale clusterului și potențialul de contagiune într-un stadiu incipient”, scrie într-un comunicat de presă.

FINMA a spus că este în contact cu diverse instituții care ar putea fi afectate, dar a refuzat să le numească sau să vorbească despre măsurile pe care le-ar putea lua.

FINMA monitorizează îndeaproape Credit Suisse Group AG

FINMA a precizat, totodată, că monitorizează eventualele efecte secundare ale eșecului Silvergate Capital Corp, care a declarat, miercuri, că intenționează să își înceteze operațiunile și să se lichideze voluntar. FINMA a transmis că activitățile sale de supraveghere s-au concentrat pe managementul riscurilor instituțiilor supravegheate și pe abordarea diferitelor scenarii.

Departamentul Federal de Finanțe al Elveției a informat că „ia notă de rapoartele privind băncile americane și evoluția piețelor de valori”, dar nu va comenta în continuare asupra lor, dar a anunțat că „FINMA monitorizează îndeaproape Credit Suisse ca parte a activităților sale de supraveghere”.

Banca Națională Elvețiană a refuzat să comenteze efectul pe care l-ar putea avea prăbușirea Silicon Valley Bank asupra sectorului financiar al Elveției.