Mulți români nu își permit să mănânce carne
Potrivit Eurostat, aproape un sfert dintre români nu își permit să mănânce carne nici măcar o dată la două zile. Situația s-a înrăutățit de la un la altul și nici legumele nu sunt mai ieftine.
Familiile cu venituri sub medie cumpără carne sau pește pentru ocazii speciale și atunci în cantități din ce în ce mai mici.
Românii nu se alimentează corespunzător
Revoltător este că din cauza salariilor și pensiilor extrem de mici, românii nu își pot asigura hrana corespunzătoare. Un român din cinci nu se alimentează corespunzător, iar motivul sunt banii, arată sondajul Eurostat.
Bulgarii, slovacii și ungurii sunt după noi în clasament, iar la polul opus se află țările nordice, Irlanda, Cipru și Luxemburg, unde nivelul de trăi este ridicat, iar carnea este la îndemâna oricui.
Inflația a făcut că numărul românilor care nu îşi permit să mănânce carne prea des să fie în creştere de la un an la altul. În urmă cu trei ani, procentul era de aproape 15%, iar în 2021 de 19%.
Preţurile au continuat să crească şi în primul trimestru al lui 2023
Inflaţia alimentară a mai fost stimulată şi de reducerea ofertei la unele produse utilizate în agricultură, precum furajele şi fertilizatorii. Rusia a blocat exporturile agricole ucrainene prin Marea Neagră până la semnarea acordului privind transportul cerealelor, în iulie 2022, exacerbând şi mai mult criza alimentară.
Perturbările provocate de fenomenele meteo extreme şi de secetă au dus şi ele la lipsuri în lanţul agroalimentar.
Asociaţiile consumatorilor acuză totodată şi supermarket-urile de umflarea preţurilor, astfel încât să transfere costurile mai mari de producţie în seama consumatorilor.
Multe state UE au înregistrat în 2022 un record al numărului de oameni care apelează la bănci alimentare, potrivit Euronews.
Recomandările nutriționiștilor
Nutriționiștii spun că o masă care ar conține carne poate fi înlocuită și de produse de origine vegetală, dar potrivit studiului Eurostat nici pe acelea nu ni le permitem. Deși, mesele din legume sunt sănătoase și benefice, mulți le ocolesc prin consumul mare de pâine albă, prăjeli, băuturi carbogazoase sau produse de patiserie.
Chiar dacă sunt mai ieftine, efectele asupra sănătății pot fi grave în timp și pot apărea afecțiuni precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare.