Cutremur financiar fără precedent! Vestea cumplită a venit chiar acum. S-a aflat ce se va întâmpla

Sursă: Dreamstime

Ratele mai mari ale dobânzilor, în combinație cu creșterea pensiilor și a costurilor cu asistența medicală, vor cântări greu asupra finanțelor statelor.

Populațiile îmbătrânite afectează finanțele publice din întreaga lume, iar agențiile de rating avertizează că recentele creșteri ale ratelor dobânzilor au amplificat impactul pensiilor mai mari și al costurilor asistenței medicale.

În condițiile în care ratele dobânzilor de referință cresc ca răspuns la cea mai mare creștere a inflației la niveluri nemaiîntâlnite de o generație, Moody’s, S&P și Fitch au avertizat că înrăutățirea datelor demografice afectează deja ratingurile de credit ale guvernelor. Agențiile mai adaugă și că, în lipsa unor reforme radicale, este foarte probabil să existe retrogradări ale ratingurilor de țară întrucât există amenințarea creării unui cerc vicios format din poveri bugetare mai mari și costuri în creștere ale împrumuturilor.

„În trecut, datele demografice erau avute în vedere pe termen mediu și lung”, spune Dietmar Hornung, director asociat la Moody’s Investors Services. „Acum, viitorul este în fața noastră și afectează deja profilurile de credit suveran”.

Ratele dobânzilor au fost majorate la cele mai înalte niveluri

Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au majorat ratele dobânzilor în această lună la cele mai ridicate niveluri de după criza financiară – ceea ce duce la o creștere a costurilor guvernelor în legătură cu serviciul datoriei publice.

„Deși datele demografice au o evoluție lentă, problema devine din ce în ce mai urgentă”, a declarat Edward Parker, șeful pentru cercetări legate de organismele suverane și supranaționale în cadrul Fitch, care a retogradat ratingul de credit al Franței luna trecută, avertizând că agenda reformatoare a președintelui Emmanuel Macron s-ar putea bloca. „Suntem deja în mijlocul efectelor adverse în multe țări, iar tendința este doar de creștere”, a adăugat Parker.

Perspectivele datoriei publice a UE, afectate

Agențiile de rating afirmă că majorarea costurilor de împrumut amplifică atât impactul înmulțirii modificărilor legate de perioada activă a populației, cât și povara creșterii costurilor legate de îngrijirea medicală și pensii asupra finanțelor publice. Acest lucru afectează perspectivele asupra datoriei publice în UE, unde, potrivit Comisiei Europene, ponderea populației de peste 65 de ani va crește de la 20% în prezent la 30% până în 2050, precum și asupra datoriei Japoniei și SUA.

Marko Mrsnik, analist principal pentru datoriile publice la S&P Global Ratings, spune că, potrivit unui test de stres realizat de S&P, o creștere cu un singur punct procentual a costurilor de împrumut ar crește raportul datoriei față de produsul intern brut pentru Japonia, Italia, Regatul Unit și SUA cu aproximativ 40-60 de puncte procentuale până în 2060. „Aceasta este o creștere foarte consistentă și implică reforme care fie abordează presiunile generate de îmbătrânire, fie alte reforme bugetare care ar fi probabil necesare pentru ca datoria guvernamentală să rămână sustenabilă”, spune Mrsnik.

Jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii vor fi retrogradate în următorii zeci de ani

S&P a susținut în ianuarie că aproximativ jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii vor fi retrogradate la categoria junk până în 2060, în creștere de la nivelul actual estimat la aproximativ o treime, dacă nu sunt luate măsuri pentru a reduce costurile îmbătrânirii populației.

Agenția de rating a estimat că, în absența reformelor în politicile bugetare legate de îmbătrânire, un guvern obișnuit ar avea un deficit de 9,1% din PIB până în anul 2060, o creștere uriașă de la 2,4% estimat pentru 2025. S&P a estimat, de asemenea, că până în 2060 costurile legate de pensii vor crește în medie cu 4,5 puncte procentuale din PIB, ajungând la 9,5%, dar cu variații mari între țări. Agenția de rating a mai estimat că, între 2022 și 2060, cheltuielile cu îngrijirile medicale vor crește cu 2,7 puncte procentuale din PIB pentru o țară medie. „Cu cât guvernele amână mai mult luarea de măsuri, cu atât măsurile vor fi mai dureroase”, a spus Parker de la agenția Fitch. Într-un posibil semn de presiune, republicanii din Congres cer reduceri de cheltuieli și o reformă a bugetului structural în contextul confruntării extrem de dure cu privire la plafonul datoriei SUA.

Profilurile demografice cel mai proaste sunt în Europa Centrală și de Sud

Analiștii spun că la nivel mondial, țările Europei Centrale și de Sud au profiluri demografice dintre cele mai proaste, fiind evidențiată în mod deosebit Germania, a cărei populație îmbătrânește cu unul dintre cele mai rapide ritmuri la nivel global. O notă a agenției Moody’s din acest an spunea că presiunea pe piața forței de muncă din Germania este „deja vizibilă”, iar „creșterea economică potențială va continua să slăbească pe viitor, în lipsa reformei”.

Agențiile de rating au tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la deficitul structural al sistemului de pensii din Spania, unde guvernul a restabilit recent o legătură directă între plăți și inflație, precum și cu privire la performanța Franței în gestionarea finanțelor sale. În schimb, acordă credit Greciei pentru reformele radicale din sistemul său de pensii după criza datoriilor. Într-un sondaj realizat de S&P în rândul a 81 de țări, Grecia a fost singurul stat în care cheltuielile legate de îmbătrânire este de așteptat să scadă până în 2060. Prin contrast, mai multe țări asiatice au o perspectivă deteriorată din cauza presiunilor demografice.

„Dacă te uiți spre anul 2050, atunci Coreea, Taiwan și China sunt unele dintre țările cu cele mai proaste profiluri”, a spus Parker, scrie Financial Times.