Cutremur financiar în Dubai resimţit de Bursele europene

Acţiunile marilor companii listate pe bursele europene au scăzut cu peste 2% în prima parte a şedinţei de joi, băncile şi sectorul auto fiind lovite sever de problemele financiare din Dubai, în timp ce deprecierea cotaţiilor mărfurilor a afectat industria minieră şi energetică, transmite Reuters, citat de Mediafax. Indicele FTSEurofirst 300 a coborât cu 2,1% până la ora 9:45 GMT, după ce a închis miercuri în urcare cu 0,5%. Indicii blue-chip ai burselor de la Londra, Frankfur

Acţiunile marilor companii listate pe bursele europene au scăzut cu peste 2% în prima parte a şedinţei de joi, băncile şi sectorul auto fiind lovite sever de problemele financiare din Dubai, în timp ce deprecierea cotaţiilor mărfurilor a afectat industria minieră şi energetică, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele FTSEurofirst 300 a coborât cu 2,1% până la ora 9:45 GMT, după ce a închis miercuri în urcare cu 0,5%. Indicii blue-chip ai burselor de la Londra, Frankfurt şi Paris au înregistrat totodată scăderi cuprinse între 1,8% şi 2,2%.

Ministerul Finanţelor al emiratului arab Dubai a anunţat că cele mai mari companii din acest stat, controlate de guvern, vor trece printr-un proces complex de restructurare şi vor întârzia cu şase luni tranşe de miliarde de dolari din datoriile uriaşe acumulate.

Acţiunile Barclays, HSBC, BNP Paribas şi Deutsche Bank, patru dintre cele mai mari grupuri financiare europene, au scăzut joi, până la aceeaşi oră, cu procentaje cuprinse între 3,7% şi 5,3%.

Totodată, titlurile constructorului german de autoturisme sport Porsche s-au depreciat cu 7% pe bursa de la Frankfurt, traderii anticipând că fondul suveran al emiratului arab Qatar şi-ar putea reduce din participaţia de 10% deţinută la companie pentru a-şi asigura lichiditatea în contextul blocării plăţilor din partea Dubai.

Bursa de la Londra şi Mercedes, legate strâns de banii din Dubai

Titlurile London Stock Exchange (operatorul bursei de la Londra) au coborât cu 4%, deoarece Bourse Dubai deţine o participaţie substanţială la companie.

Grupul german Daimler, proprietarul emblematicei mărci Mercedes, a înregistrat de asemenea o depreciere a acţiunilor, de 4,7%, deoarece doi dintre cei mai importanţi acţionari ai companiei vin din lumea arabă. Aabar Investments, fondul suveran din Abu Dhabi, deţine 9,1% din titlurile Daimler, iar fondul suveran din Kuweit controlează 6,9% din capitalul grupului.

Dubai întârzie plăţi de miliarde de dolari

Guvernul din Dubai a anunţat că va întârzia cu şase luni toate plăţile către creditorii a două dintre cele mai importante corporaţii de stat din acest emirat, care s-au aflat la baza expansiunii economice explozive a statului arab.

Amânarea plăţilor reprezintă un prim pas în procesul de restructurare a Dubai World, conglomerat cu datorii de 59 miliarde de dolari care controlează inclusiv dezvoltatorul imobiliar Nakheel, artizanul insulei artificiale în formă de frunză de palmier, ajunsă o emblemă a prosperităţii şi luxului din emirat.

Datoria Dubai World reprezintă peste două treimi din datoria totală a guvernului din Dubai, de 80 miliarde de dolari.

Agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) şi Moody’s au redus puternic ratingurile de credit ale mai multor companii şi entităţi de stat din Dubai, unele dintre acestea fiind retrogradate în categoria „junk” (speculativ). S&P a arătat că restructurarea Dubai World ar putea fi considerată un default (intrarea în incapacitate de plată).

Costul asigurării la default a datoriilor guvernamentale ale Dubai a crescut cu peste un punct procentual după anunţul privind restructurarea Dubai World, la 4,2 puncte procentuale, de la 3,18 puncte.

Evenimentele din Dubai au lovit puternic în increderea investitorilor în regiune, costurile de asigurare la default urcând şi pentru Abu Dhabi, Arabia Saudită şi Qatar, însă cu procentaje mai modeste.

Analiştii anticipează că sprijinul financiar al emiratului Abu Dhabiar putea menţine Dubai pe linia de plutire, însă emiratul aflat în dificultate ar putea fi nevoit să renunţe la modelul economic „bombastic” care se bazează pe investiţii masive în imobiliare şi atragerea de capital străin, notează Reuters.

SURSA: Mediafax, Bloomberg