Guvernatorul BNR: În România este inflaţie, ne batem cu ea
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat joi, 19 ianuarie 2023, că țara noastră se confruntă cu inflația, iar specialiștii economici „se bat cu ea”, precizând, totodată, că trebuie asigurată stabilitatea financiară, apoi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor realiza treptat.
Potrivit spuselor sale, inflația a crescut în toate statele, însă România a reușit să coboare de pe primul loc în topul celor mai afectate state de inflație din Uniunea Europeană (UE) pe locul opt.
„Ne-am preocupat în continuare de stabilitatea preţurilor. Avem în România o creştere masivă a inflaţiei, dar peste tot în lume s a întâmplat, asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm şi facem comparaţii, că nu poţi să te uiţi numai la tine trebuie să te uiţi şi ce se întâmplă în lume, nu?
Din 2019, în condiţiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară, vedeţi curba, cu un an înainte era chiar pe locul întâi, cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul opt”, a explicat, joi, Mugur Isărescu într-o conferinţă privind lansarea raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022.
„Vezi la România 14,6 să ne putem compara cu alte ţări. Şi ţări cu care obişnuiam în trecut să spunem concurăm în sensul de hai să luăm modelul Poloniei, să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei şi aşa mai departe, au avut o inflaţie care, comparativ, ne-a depăşit.
Mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? În România este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară şi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat”, a adăugat guvernatorul BNR.
Guvernatorul BNR: Sistemul bancar românesc este mai puțin expus riscurilor decât media europenă
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Mugur Isărescu a spus că indicatorii de risc ai sistemului bancar din România, printre care rata fondurilor proprii, rata creditelor neperformante sau gadul de acoperire cu provizioane, se prezintă mult mai bine decât media europeană.
Un argument în favoarea poziției României este faptul că nu au fost utilizate fonduri publice pentru salvarea băncilor, iar rezolvarea problemelor creditelor neperformante din țara noastră a fost o evoluție pozitivă.
„Noi am avut, în ceea ce priveşte rata fondurilor proprii, de la început, preocuparea de a cere băncilor să fie bine capitalizate pe fondurile proprii. Şi suntem chiar cu o capitalizare mai bună decât media europeană, or fi ţări europene cu o rata fondurilor proprii peste noi, dar suntem pe verde.
Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. (…) Rezolvarea problemei creditelor neperformante în România a fost o evoluţie pozitivă, care ne-a salvat de necazuri şi stăm acum chiar mai bine decât media europeană”, a afirmat el.
Pe de altă parte, acesta a evidențiat gradul scăzut de intemediere financiară din România, categorie la care țara noastră se află pe ultima poziție din Uniunea Europeană (UE), sub Bulgaria, de aceea a avut o discuție pe acest subiect cu Banca Mondială.
„Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar?”, a înrebat retoric Mugur Isărescu.
„O explicație este că o bună parte din economie se finanțează direct din exterior. Să privim cu atenție datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă”, a adăugat el.