Cutremur financiar în România! Anunț cumplit venit direct de la BNR

Sediul BNR

SURSA FOTO: BNR

Potrivit datelor transmise de BNR, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut vineri la 7% pe an, de la 7,02%. Experții au spus cât va influența scăderea ROBOR ratele românilor.

Dan Suciu, director de comunicare al BNR, a explicat cum va influența această scădere a ROBOR ratele românilor. Potrivit specialistului, impactul va fi infim.

„Deocamdată scăderea e mică, nu putem spune decât că nu mai cresc ratele care se calcuează în funcție de ROBOR. Inflația continuă să fie mare, chiar dacă este în scădere. Va mai dura până când scăderea inflației va fi consistentă, iar apoi vor putea scădea și ratele, suficient cât românii care au credite să simtă această scădere.”, a spus Dan Suciu, director de comunicare al BNR.

Ratele vor rămâne la același nivel în 2023

De asemenea, Irina Chițu, director al Finzoom, a spus că ratele vor rămâne aproape la același nivel pentru tot anul 2023.

„ROBOR 3M a ajuns la valoarea din vara anului trecut, deci ratele se vor reduce ușor, înapoi spre valoarea din acea perioadă (iunie – iulie 2022): Însă vor rămâne cam la acest nivel (6-8% tot anul 2023, dacă BNR nu mai modifică dobâmda cheie).

În niciun caz nu vom vedea scăderi de ROBOR abrupte, precum a crescut (ROBOR 3M a crescut în 2022 de la 4% în aprilie, la 5% în mai, la 6% în iunie, 7% în iulie, 8% în August. Dar ratele se modifică din trei în trei luni, deci creșterea a fost bruscă, cu cel puțin 3 pp pentru toată lumea).” a declarat directorul Finzoom, potrivit Adevărul.

BNR trebuie să asigure stabilitatea financiară

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menționat că banca centrală „se bate” cu inflația, dar trebuie să asigure şi stabilitatea financiară.

Guvernatorul BNR a mai spus că instituţia nu uită de stabilitatea preţurilor şi că lucrează împreună cu stabilitatea financiară şi cu stabilitatea preţurilor.

“Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009 au fost creditele neperformante. Atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România”, a spus Mugur Isărescu.

Mai mult, Mugur Isărescu a mai declarat că România stă mai bine decât media europeană. Totodată, țara noastră are o acoperire mai bună cu provizioane a creditelor neperformante.

IRCC va depăși ROBOR

Economistul Iancu Guda declara într-o conferință de presă că IRCC va depăşi ROBOR la sfârşitul trimestrului II – începutul trimestrului III.

„Acum este 5,7% (IRCC – n. red). Ştim deja, va fi 6,04% în trimestrul următor. Probabil ca mai continuă creşterea, fiind un decalaj de 6 luni. El se calculează trimestrial, dar mă refer la valoarea zilnică, nu la cea calculată trimestrial pentru rate. Final de trimestrul II – început de trimestrul III va fi momentul în care IRCC va fi peste ROBOR.

Dacă inflaţia se înscrie pe trendul de scădere anticipat în scenariul de bază al Băncii Centrale, ar trebui să vedem un ROBOR de 6% până la sfârşitul anului cel mult”, a spus Iancu Guda.