Cutremur financiar în România! Anunț despre creditele la bănci

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Anunț despre creditele la bănci! Statul se pregăteşte să ia o decizie majoră în noul pachet de măsuri fiscale, pe care Executivul îşi va asuma răspunderea, care va avea un impact asupra românilor care intenţionează să contracteze un credit la bancă.

Credite la bănci mai scumpe! Apare o taxă nouă pentru băncile din România

Credite la bănci mai scumpe! Ce înseamnă asta pentru românii de rând?

România se pregăteşte să taxeze în plus şi băncile, pentru a putea acoperi gaura de la bugetul de stat.

Este vorba despre o taxă pentru profiturile excepționale ale băncilor, care va fi aplicată în plus faţă de impozitul pe profit. Taxa va fi de 1% pe cifra de afaceri, în timp ce impozitul pe profit deja existent este de 16%.

„Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale.

Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE”, a explicat luni, 4 septembrie, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Cât despre suma strânsă la buget din suprataxarea băncilor, şeful de la Finanţe a indicat că ar fi vorba despre circa 2 miliarde de lei.

În prezent, gaura de la buget este de „2,66% din PIB la sfârşitul lunii august, 45 de miliarde de lei”, a indicat Boloş.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Vesti proaste pentru românii cu credite la bănci! Acestea se vor scumpi, avertizează specialiştii

Contează acest lucru pentru români? Specialiştii spun că da, pentru că va duce, cel mai probabil, la scumpirea creditelor.

Cât despre bănci, nu ar trebui să le plângem de milă, pentru că în România acestea au o rată de rentabilitate foarte mare, raportată la multe alte state europene.

„Cel mai probabil creditele vor fi mai scumpe.

Dar să nu uităm că sistemul bancar în România, ca de altfel mai toată lumea, este foarte influent. Să vă dau un exemplu, în primul trimestru al anului 2023, profiturile celor 32 de bănci comerciale care acționează în România a fost cu 40% mai mare decât aceeași perioadă similară a anului 2022.

Dar să vă mai spun ceva rata de rentabilitate a băncilor românești care activează la ora actuală în România, în prima jumătate a anului 2023 a fost, atenție, de 21,1%.

Ca să aveți o comparație în Germania aceeași rată de rentabilitate este de 6% în Franța, de 6,1% în Polonia, de 9% în Spania undeva la 10,4%.

Traduc, băncile din România câștigă destul de bine, chiar foarte bine acum. De ce se întâmplă chestiunea asta? Este o treabă disputată încă de specialiști.

Unii destul de superficial, dar foarte vocali, spun pentru că există o diferență foarte mare între dobânzile pe care le plătesc celor care îşi depun banii la ei și dobânzile pe care le solicită celor care cer creditul”, a declarat analistul economic Dacian Paladi pentru Antena 3.

Cum vor fi taxate, mai exact, băncile?

Deocamdată, nu se ştie clar care este modalitatea prin care instituţiile bancare din România vor fi taxate. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a explicat că se discută două variante în acest moment.

Prima variantă ar fi impozitul de 16% pe profit sau impozit de 1% pe cifra de afaceri, aplicându-se cea mai mare dintre cele două. Cea de-a doua variantă ar fi impozitul pe profit de 16%, plus impozitul de 1% din cifra de afaceri, pentru o perioadă de trei ani.