Cutremur financiar în România! Anunțul cumplit făcut acum la București: Nu ține de noi

Sursa: Dreamstime

Este vestea momentului pentru toată România. Țara noastră va intra în recesiune? Răspunsul la această întrebare a fost dat de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Riscă România să intre în recesiune anul următor? Președintele PSD Marcel Ciolacu a oferit un răspuns categoric.

El a spus că nu ține numai de țara noastră acest lucru, precizând că în acest moment „importăm inflație”.

„Important e să gestionăm cât mai bine. Nu ține numai de România. Dacă Europa intră în recesiune, automat că… Noi importăm în acest moment inflație. În Germania este cea mai mare inflație din ultimii 70 de ani”, a spus Marcel Ciolacu.

Economia României ar putea intra în recesiune tehnică, în prima parte a anului viitor. Este prognoza agenției de rating Fitch, care prevede o încetinire serioasă a economiei în 2023. Mai mult decât atât, prețurile vor continua să crească în tot acest timp.

Din păcate, analiza agenției pentru România s-a înrăutățit față de cea anterioară. Experții au subliniat că riscul de recesiune este unul mare nu doar pentru țara noastră, ci pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Fitch a anunțat ultimele date în ceea ce privește ratingul suveran al României

Mai exact, agenția de evaluare Fitch a anunțat ultimele date în ceea ce privește ratingul suveran al României. Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul României „BBB minus” este susţinut de apartenenţa la Uniunea Europeană şi fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, şi PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria „BBB”.

Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, de performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch.

Perspectiva negativă reflectă riscurile de evoluţie negativă provocate de războiul din Ucraina şi criza energiei din Europa asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României, agravată de perspectivele de creştere ale zonei euro mult mai slabe şi de condiţiile externe de finanţare mult mai dificile decât la momentul precedentei analize a ratingului, în aprilie.

Aceste riscuri sunt agravate de obiectivele politice concurente care stau la baza dezechilibrelor macroeconomice persistente. Perspectiva negativă reflectă, de asemenea, incertitudinile continue privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu, în pofida progreselor din acest an, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.