O criză puternică lovește România. O companie specializată în calcule de risc avertizează că până la finalul anului, întreaga omenire se va confrunta cu prețuri record.
Mai exact, sursa citată arată că alimentele vor fi mai scumpe cu 23%, în condițiile în care costurile combustibililor, ale electricității, dar și ale îngrășămintelor explodează și ele.
În ceea ce privește produsele vizate de această scumpire, conform sursei citate, până acum, cartoful s-a scumpit cu aproape 50%, în timp ce făina și mălaiul costă mai mult cu peste 30%.
Totodată, sursa citată mai arată că producătorii de alimente au transferat în prețurile finale, mai puțin de jumătate din totalul preţurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție.
Principalul factor îl reprezintă inflația, care în luna mai era de 14,5%, iar în luna iute a ajuns la 15,1%.
Cât va costa un kilogram de roșii sau de cartofi?
Exemplele le revedem în viața de zi cu zi. Un kilogram de roșii care acum costă 6 lei va ajunge să coste 7,4 lei până la finalul anului, arată sursa citată. Pentru ardei în schimb, vom plăti 9,80 de lei în loc de 8 lei pe kilogram cum este acum. Și prețul vinetelor va fi de 8,6 lei pentru un kilogram în loc de 7 lei, iar la cartofi, în loc de 3 lei vom plăti 3,7 lei.
Făcând un simplu calcul, în loc de 24 de lei, pentru produsele menționate anterior vom ajunge să plătim aproape 30 de lei, creșterea fiind una semnificativă, în special pentru cei cu venituri mici.
Și nu doar prețurile alimentelor cresc. Prețurile carburanților își continuă și ele ascensiunea. Astfel, marți 19 iulie, un litru de motorină și benzină se vindea cu sume cuprinse între 8.51 lei/l și 9.30 lei/l.
Prețul gazelor s-a majorat cu 89,5%
Menționăm faptul că prețurile carburanților au crescut cu 41% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, şi energia electrică – plus 17%, în timp ce prețurile alimentelor au înregistrat creșteri chiar și de 49,71%, dacă stăm să ne uităm la evoluția prețului la ulei, arată INS.
După prețurile mari la alimente și carburanți avem și majorarea prețurilor la gaze. Conform datelor publicate marți de INS, prețul gazelor a crescut cu 89,5% în luna iunie a acestui an faţă de iunie 2021.
Datele publicate marți de Institutul Naţional de Statistică mai arată și că rata anuală a inflaţiei în iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%, iar acest tren ar putea continua până la finele anului în curs.