În 2023, au crescut dobânzile față de anul trecut. Îndemnul BNR

Banca Națională a României îndeamnă la prudență în ceea ce privește creditarea, mai ales că dobânzile au crescut față de anul trecut și de acum doi ani.

Persoanele care pot face împrumuturi în viitor sunt cele care primesc un venit mare.

Dobânda cheie se menține la 7%, iar ROBOR și IRCC se apropie unul de altul, dar la valori mari. În același timp, economiștii avertizează că în viitor românii vor putea face un credit la bancă doar dacă au venituri mai mari. Mai ales că băncile au înăsprit condițiile de creditare.

Dan Suciu precizează că nu se va schimba modul de creditare în următoarea perioadă

„ N-aș spune că vor urma lucruri care să schimbe fundamental modul de creditare pe care-l avem  acum. Să nu uităm că avem deja o restricție a BNR în ceea ce privește nivelul ratelor:  40% din venituri. Pentru a limita creditele neperformante și de a nu expune cetățenii care se împrumută la o creștere nesustenabilă a ratelor”, a explicat Dan Suciu pentru Realitatea Plus.

„Consecința e una bună: nu avem credite neperformante, sunt în scădere – 2,5% din totalul creditelor sunt neperformante, anul trecut erau 3,5%. Cu toate că trecem printr-o perioadă cu dobânzi foarte ridicate”, a adăugat Dan Suciu.

Reprezentantul BNR a anunțat că se așteaptă la o scădere ușoară a dobânzilor în următoarele luni

„Este o tendință de scădere ușoară a dobânzilor pe ROBOR chiar dacă se mențin în jurul a 6,80, cât e ROBOR acum, la 3 luni. În ceea ce priveste IRCC, trimestrul acesta este de vârf, e foarte aproape de 6, dar cum el reflectă tranzacțiile pe scadențe mai scurte de acum 6 luni, putem anticipa că trimestrul următor vom avea o ușoară scădere.

Ne așteptăm la o ușoară scădere a dobânzilor, dar, evident, contextul in care inflația este încă ridicată, chiar dacă pe un trend descendent, nu putem avea o scădere bruscă, masivă a dobânzilor la credite”, a mai spus purtătorul de cuvânt BNR.

Românii nu se vor mai bucura de dobânzi de 1-2% la împrumuturi

Inflația de azi este cumva o consecință a crizei din 2008-2009, susține Dan Suciu. Reprezentantul BNR a explicat clar că revenirea la dobânzi de 1-2% nu mai este posibilă în România.

„Din păcate, nu. Acele dobânzi au fost o excepție economică datorate unei conjuncturi speciale. Dupa criza din 2008-2009 piețele au fost inundate de bani. Inflația de azi e cumva o consecință a acelei perioade, deci, ca să nu repetăm o greșeală, care, chiar dacă pentru unii a adus dobânzi foarte mici, pentru toată lumea a adus o inflație ridicată.

Probabil că în următorii ani nu vom mai avea așa ceva. Ele trebuie să fie real pozitive, și pentu depozite, trebuie să ajungem la o inflație care să nu mai fie de două cifre, iar dobânzile să fie totuși rezonabile”, a explicat Dan Suciu.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte cei care au nevoie de credite de la bănci? „O soluție nu se transmite de la un caz la altul. Socoteala bună de la început elimină surprizele, iar limita aceea de 40 la sută din venituri trebuie luată cu mare seriozitate și rigoare”, a avertizat Dan Suciu.