Andrei Caramitru, economist de renume și consultant financiar, revine în atenția publicului cu o serie de analize detaliate despre starea economiei din România. Într-un mesaj amplu publicat pe rețelele sociale, acesta subliniază problemele profunde generate de alegerile politice recente și impactul deciziilor economice luate în ultimii ani. Mesajul său, plin de explicații directe și fără menajamente, oferă o imagine clară a dificultăților prin care trece țara.
Andrei Caramitru spune că România este în criză, cu deficit uriaș
Andrei Caramitru explică în postarea de pe Facebook, mecanismele economice care afectează România, pornind de la problema deficitului bugetar. El a detaliat modul în care funcționează economia în contextul deficitului bugetar, subliniind efectele acestuia asupra inflației și dobânzilor.
Potrivit acestuia, atunci când un stat înregistrează un deficit, trebuie să cheltuiască mai mult decât produce, ceea ce duce fie la îndatorare, fie la tipărirea de bani. Ambele soluții au ca efect creșterea inflației și a dobânzilor.
Caramitru a detaliat că impactul acestor bani suplimentari depinde de destinația lor. Dacă fondurile ajung la bănci, persoane bogate sau fonduri de investiții, inflația se manifestă în principal pe piața imobiliară și pe active financiare. În schimb, dacă banii sunt direcționați către pensii și salarii, efectele sunt resimțite direct de cetățeni prin scumpiri la produsele de bază și creșterea dobânzilor.
Totuși, în această situație, dobânzile nu cresc semnificativ, deoarece surplusul de bani este utilizat pentru achiziția de obligațiuni de stat, contribuind astfel la menținerea dobânzilor scăzute. Rezultatul este creșterea inegalității economice, dar nu o criză cotidiană resimțită de majoritatea populației.
În perioada de dinainte de pandemie, susține economistul, tipărirea excesivă de bani s-a orientat către sistemul financiar, ceea ce a menținut inflația scăzută pentru bunurile de bază și dobânzile mici, însă a amplificat decalajele economice.
După apariția pandemiei de COVID-19, banii au fost distribuiți masiv către toată populația, ceea ce a condus la o explozie a inflației și a dobânzilor.
În prezent, România se confruntă cu un deficit bugetar considerabil, mare parte din acesta fiind direcționat către pensii și salarii, explică Caramitru. Acest fapt reprezintă principala cauză pentru creșterea abruptă a inflației și a dobânzilor în țară.
„Economia pe înțelesul tuturor. Ce scriu eu mai jos e înțeles de puțini și cei care înțeleg nu au tupeu să o zică mai departe ca doare :
– dacă ai deficit ca stat – trebuie cheltuiți bani în plus față de cât produci. Sau îi imprimi sau te îndatorezi. Banii ăștia în plus produc inflație și dobânzi mai mari
– dacă banii ăștia în plus ajung mai degrabă la oameni bogați, bănci, fonduri de investiții etc – inflația e pe imobiliare și active financiare (dar dobânzile nu sunt așa de mari – ca ăștia cumpără obligațiuni de stat cu extra cash și așa comprimă dobânzile). Se crează inegalitate dar nu criza a vieții de zi cu zi.
– dacă banii ăștia în plus sunt dați la bugetari, pensionari etc – înseamnă inflație pe bunurile de bază (mâncare etc) plus dobânzi foarte mari – lovind majoritatea oamenilor de fapt. Creezi o criza a vieții de zi cu zi”, afirmă economistul.
Caramitru subliniază că România se confruntă cu un deficit imens, iar o mare parte din fonduri sunt utilizate pentru pensii și salarii.
„Acum suntem în situația în care avem deficit URIAȘ – din care bună parte de fapt merge pe pensii și salarii. De aia au explodat inflația și dobânzile atât de dur”, explică el, menționând că soluția ar fi reducerea costurilor de stat, dereglementarea și atragerea de investiții.
Decizii politice și efectele asupra societății
Analiza lui Caramitru merge mai departe, criticând alegerile politice care au agravat situația economică. Economistul consideră că românii au optat pentru promisiuni populiste și lideri fără viziune economică solidă.
„Așa ca – deh – ghinion. Ați votat sau pomeni sau ați votat apă cu nanoboti suverană ortodox-dacica. Acum vine nota de plată.
Când ești prost și te ambiționezi să fii și mai prost – vei fi din ce în ce mai sărac”, afirmă el tranșant.
Caramitru nu ezită să critice și direcțiile politice din alte țări, arătând că soluțiile promovate de unele grupuri politice sunt la fel de ineficiente.
„Singura soluție – Milei. Tai costurile la stat, dereglementezi, atragi investiții. PRODUCI MAI MULT, nu cheltui fără acoperire. La noi e science fiction / nu vrea nimeni așa ceva. Toți vor sinecuri, gratuități, da și mie boss 2 lei, nu ne vindem țara, huo la antreprenori. Toți.
Probleme uriașe economice peste tot în lume. Clasa medie și oamenii săraci sunt loviți dur de inflație. Industria e în cap, AI-ul va automatiza munca de birou. Valoarea muncii tinde spre zero. Mulți vor sărăci groaznic .
Și – ce votează oamenii ca să repare situația asta economică ? Ce soluții își doresc ? E fascinant :
– în RO – unii care urlă despre apă cu nanoboti și ce grozav era Codreanu și ca trebuie să ne izolăm să nu mai primim bani de la nimeni. Smart !
– alții – să dăm drepturi la trans, acces la vc-uri ! Asta e soluția !
– alții – să oprim energia, să nu mai producem nimic !!! Așa se rezolvă – salvăm boscheții și egreta de baltă !
– alții – să mergem pe Marte !! Să primească Elon 500 de miliarde din buget să meargă 20 de oameni pe marte !!!!”, a mai scris economistul.
Fie că este vorba despre izolaționism, ecologism extrem sau proiecte utopice, economistul consideră că toate aceste inițiative reflectă un „nivel de prostie colosal”.
„Oamenii nu înțeleg nimic, nivelul de prostie e colosal, devine evident ca suntem niște babuini care pot articula cuvinte atât , în plus avem o epidemie de nebunie generalizată.
Democrația e eșuată complet, nu mai funcționează deloc”, a scris Caramitru.
Puterea piețelor financiare și declinul ratingului de țară
Un alt aspect important subliniat de economist este influența piețelor financiare asupra economiei României. Andrei Caramitru a avertizat că, începând de anul viitor, puterea economică și deciziile financiare ale României nu vor mai aparține nici suveraniștilor, nici pro-europenilor, și nici liderilor politici locali.
Conform economistului, piețele financiare vor prelua controlul total asupra economiei românești, acestea fiind cele care finanțează și refinanțează datoria publică.
„De la anul, puterea în România va fi preluată de piețele financiare, de cei care finanțează și refinanțează datoria statului”, avertizează Caramitru.
Caramitru a atras atenția că agenția Fitch a retrogradat recent ratingul de țară al României, aducând-o foarte aproape de categoria „junk” (gunoi), ceea ce reflectă lipsa de încredere a piețelor financiare în capacitatea țării de a-și gestiona economia.
„De la anul – puterea în România va fi preluată nu de suveranisti, nici de pro-europeni, nici de Nicușor sau Marcel sau Georgel. Nu. Puterea – TOATĂ – va fi luată de piețele financiare, de cei care finanțează și refinanțează datoria statului.
Fitch tocmai a dat în jos rating-ul, suntem la un pas de “junk” / gunoi. Nevoia de finanțare anul viitor va fi de vreo 15-20% din pib. Zeci și zeci de miliarde fără de care nici o pensie sau salariu nu vor mai fi plătite”, a menționat analistul.
El a subliniat că, anul viitor, nevoia de finanțare va ajunge la aproximativ 15-20% din PIB, echivalentul a zeci de miliarde de lei. Aceste fonduri sunt esențiale pentru a asigura plata pensiilor și salariilor, fără de care România ar intra într-o criză severă.
Economistul a comentat cu ironie că, indiferent de cine va veni la conducere – fie lideri globali precum Donald Trump sau Elon Musk, fie lideri spirituali precum Papa de la Roma – aceștia vor trebui să urmeze indicațiile creditorilor internaționali.
„Poate să vină și Trump, Musk, Papa de la Roma, maica precista, suveraniștii lui peste sau cine va veni – vor face FIX dar FIX ce li se va spune, pentru ca nimeni nu mai are încredere ca știm să ne gestionăm. Și acum clar am luat-o complet razna balamuc”, a declarat Caramitru, adăugând că situația a scăpat de sub control.
El a criticat vehement retorica suveranistă, menționând că aceasta nu are sens într-o economie dependentă de finanțarea externă. Caramitru a subliniat că cei care promovează astfel de idei ignoră realitatea economică, fiind de fapt susținuți indirect de bani din exterior.
„Deci – ăștia care tot urlă pe aici – să știți ca urlați degeaba. Ca mâncați pe banii altora dacă nu v-ați prins și aia vă vor calma repede (după ce o să vă dea frumi câteva tăieri serioase de venit).
Nu poți să fii mândru și suveranist dacă ești rupt în cur și urla în tine stomacul de foame”, a concluzionat acesta.
„România atacată pentru că se dezvolta prea bine”
Andrei Caramitru a susținut că România se afla pe o traiectorie de dezvoltare remarcabilă, având planuri ambițioase pentru următorii ani. Acestea includeau finalizarea rapidă a autostrăzilor până în 2030, investiții masive în sectorul energetic – cu dublarea producției de gaze prin proiectul Neptun Deep și creșterea capacităților nucleare – și construirea celei mai mari baze NATO din Constanța.
În plus, Caramitru a remarcat că România reușise să facă pași importanți pe scena internațională, intrând în spațiul Schengen și apropiindu-se de aderarea la OCDE. Aceste realizări, consideră el, au fost însă percepute drept o amenințare, motiv pentru care țara a devenit ținta unor atacuri concertate.
„România se dezvolta prea bine. Planurile pe următorii ani erau prea ambiționase :
– chiar se fac autostrăzile, rapid, și vor fi gata până în 2030
– chiar se investește MASIV în energie – se dublează și producția de gaze (prin Neptun Deep) și nuclearul
– chiar se face cea mai mare bază NATO la Constanța
– chiar am intrat în Schengen și chiar intrăm în OCDE”, a scris Caramitru.
Economistul a explicat că organizațiile de mediu, pe care le-a descris ca fiind finanțate de Rusia, au încercat să blocheze proiectele strategice din energie.
De asemenea, au existat tentative de sabotare directă, precum plasarea de bombe în infrastructura energetică, acțiuni care au fost dejucate de autorități. În plus, atacurile psihologice au fost intensificate prin campanii menite să inducă teamă în populație, inclusiv utilizarea dronelor pentru intimidare.
Caramitru a afirmat că, atunci când aceste încercări nu au avut succes, s-a trecut la o ofensivă totală. Au fost mobilizate resurse considerabile, inclusiv rețele de influență, roboți virtuali pe platforme precum TikTok și campanii orchestrate pentru manipularea opiniei publice.
El a menționat că au fost promovați inclusiv lideri politici controversați și personaje percepute drept populiste, cum ar fi Victor Ponta sau Liviu Dragnea, în efortul de a destabiliza țara.
„Era prea mult. Nu puteam fi lăsați. Și atunci am fost atacați :
– ONG-urile “de mediu”, finanțate de ruși, au încercat să blocheze toate proiectele pe energie
– au încercat să pună bombe pe sistemul energetic (da da, spionii au fost arestați, am avut noroc)
– au încercat să ne sperie cu drone
– și când toate nu au mers – au mers ALL IN – cu toate cozile de topor activate, cu toți botii, cu tot TikTokul. Au activat toți frustratii pe care i-au mințit și manipulat. Au inventat un personaj malefic anticristic să turbeze lumea, un pitic penibil numit cegeu. Au scos la înaintare și pe ponta, și pe Dragnea, pe oricine au găsit pe aicea, toți disperatii”, scrie acesta.
Cu toate acestea, Caramitru a declarat că aceste planuri nu au reușit, iar disperarea celor care au orchestrat aceste atacuri este acum vizibilă. El a ironizat tacticile folosite, inclusiv mobilizarea „botiilor de Facebook” și a altor influenceri, considerându-le ridicole.
„Și tot nu le-a ieșit. Disperarea este maximă. Acum au scos botii de Facebook. Au scos securistanul rezervisf, au scos planorame gen ancutza și mulți alții.
Nu le va ieși. E deja penibil. Last stand. Ridicoli oameni. Acum știu doar să amenințe vid – e degeaba. Nu vă speriați. Au pierdut deja”, concluzionează Andrei Caramitru.
Potrivit lui Caramitru, aceste eforturi sunt sortite eșecului, iar cei responsabili nu vor reuși să oprească progresul României.