Cutremur financiar în România! Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. E Breaking News
Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni a crescut la 7,97% pe an, de la 7,85% cât înregistrase cu o zi în urmă. Amintim că acest indice este folosit pentru calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. Indicele ROBOR la trei luni a atins cel mai înalt nivel în prima zi a lunii februarie, în urmă cu 12 ani. Atunci, indicele ROBOR la trei luni ajunsese la 8,15%.
Pe de altă parte, la începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni era situat la 3,02% pe an.
Indicele ROBOR la șase luni a crescut și el la 8,08% pe an, de la 7,97% cât înregistrase joi, 28 iulie. Acest indice este folosit în calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.
BNR informează că indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,19% pe an, de la 8,08% pe an cât înregistrase cu o zi în urmă.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Inflația va rămâne ridicată
Indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a continuat să scadă pentru a șasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, indicatorul urmând să rămână la două cifre în următorul an.
„Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a șasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimând că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in următoarele 12 luni”, declară Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.