Efectele alegerilor prezidențiale asupra economiei României

Rezultatele alegerilor prezidențiale afectează economia. Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au avut un impact direct asupra economiei României, generând o reacție negativă pe piața financiară. Bursa de Valori București (BVB) a deschis ședința de luni dimineață în scădere, iar indicii bursieri au fost toți în teritoriu negativ.

Călin Georgescu, aflat pe primul loc după acest tur de scrutin, a fost considerat o surpriză, iar acest rezultat a dus la o instabilitate în rândul investitorilor. Sectoarele economice afectate includ companiile din domeniile bancar și al construcțiilor, iar investitorii sunt îngrijorați de posibilele efecte ale instabilității politice asupra pieței financiare.

Pe fondul acestor temeri, costurile de împrumut ale statului român au crescut semnificativ. De asemenea, dobânzile pentru credite au urcat rapid, iar România a depășit Ungaria în privința celor mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.

Analiștii economici consideră că această volatilitate este cauzată de incertitudinea politică, iar temerile legate de instabilitatea guvernamentală și de creșterea datoriilor publice sunt evidente.

Mircea Coșea anunță o perioadă tulbure și lipsită de predictibilitate

Mircea Coșea, doctor în economie și fost ministru, a subliniat că această perioadă este marcată de o lipsă de predictibilitate extremă.

Rezultatele alegerilor prezidențiale afectează economia. Într-o emisiune la Antena 3, Coșea a declarat că „românii au înțeles foarte bine că îndatorarea masivă arată lipsa de posibilitate de a guverna conștient”, subliniind faptul că nimeni dintre candidații la președinție nu a venit cu soluții clare pentru problemele economice ale țării.

Mircea Coșea, economie
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Coșea și-a exprimat îngrijorarea că instabilitatea politică ar putea înrăutăți situația economică deja complicată.

„Ca economic, vechi, vechi, cu experiență, om neangajat politic, în momentul de față sunt extrem de îngrijorat. Sunt foarte sincer, extrem de îngrijorat. E o perioadă atât de tulbure, cu lipsă de predictibilitate atât de mare că ne poate aștepta orice.

Avem în turul doi doi candidați care s-au manifestat într-un anumit fel, să zicem unii pe TikTok, alții foarte spectaculos, dar niciunul, niciunul nu a venit cu soluții. Nicio soluție adevărată pentru marile probleme economice pe care le întâmpină România. Astăzi suntem o țară care trăim pe datorie, iar dacă votul a fost așa cum a fost, a fost și pentru că românii sunt mai deștepți decât au crezut cei care ne-au condus până acum. Au înțeles foarte bine că îndatorare asta masivă arată lipsă de posibilitate de a guverna conștient.

Dacă PNL-ul a pierdut, a pierdut și pentru că există un domn ministru Boloș care a sufocat economia. A pierdut și pentru că PSD-ul a adus o lege a pensiilor care este un eșec, un haos extraordinar. Și toate lucrurile astea au fost sesizate, oamenii au votat pentru altceva, dar în momentul de față nu știu pentru ce.”, a declarat profesorul economic Mircea Coșea, la Antena 3.

BVB a înregistrat pierderi

Rezultatele alegerilor prezidențiale afectează economia. În ceea ce privește evoluția pieței financiare, BVB a înregistrat pierderi importante în săptămâna precedentă, înregistrând o scădere de 1,73% a capitalizării bursiere, adică o pierdere de 6,047 miliarde de lei.

Chiar și în aceste condiții, tranzacțiile cu acțiuni au fost în creștere, iar pe 22 noiembrie s-a înregistrat o zi de tranzacționare cu un rulaj de 334,5 milioane de lei.

Cu toate acestea, acțiunile mai multor companii importante, inclusiv Antibiotice și Banca Transilvania, au înregistrat scăderi semnificative, ceea ce reflectă starea de nervozitate de pe piață.

România se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, estimat la 7,9% din PIB, iar datoria publică este într-o continuă creștere, fiind posibil ca aceasta să depășească 60% din PIB în următorii ani.