BNS: Planul fiscal va reduce drastic veniturile românilor

Blocul Național Sindical (BNS) avertizează că Planul fiscal multianual, negociat zilele acestea cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar, va provoca o scădere semnificativă a veniturilor populației, începând din anul viitor. Totodată, conform BNS, în 2025 noua lege a salarizării bugetare va reduce semnificativ numărul angajaților din sectorul public, pentru a respecta obiectivul de reducere cu 0,4% din PIB a cheltuielilor cu personalul.

Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, negociază cu Comisia Europeană măsurile incluse în acest Plan fiscal, a subliniat Dumitru Costin, președintele BNS.

Liderul BNS consideră că, deși candidații la președinție și parlamentare promit beneficii, în realitate cei care vor câștiga alegerile vor reveni la acest document și vor explica publicului că intențiile lor au fost limitate de constrângerile fiscale impuse.

România se confruntă în prezent cu un deficit excesiv de peste 7% din PIB, iar obiectivul este să reducă acest deficit la aproximativ 3% până în 2031, nivel pe care țara și-l poate permite să îl finanțeze, a declarat președintele BNS.

„Această scădere semnificativă a deficitului bugetar se poate face prin două instrumente majore, creșterea veniturilor bugetare și reducerea cheltuielilor publice. Astfel, guvernanții își propun o creștere a veniturilor bugetare din impozitul pe venit, în 2025, cu 40%.

Cea de-a doua componentă pe care o vizează este cea legată de cheltuielile cu personalul bugetar, care ar urma să se reducă cu 14%, ca pondere în PIB, iar cea de-a treia componentă pe care o vizează aceste reduceri de cheltuieli o reprezintă scăderea beneficiilor din sistemul de protecție socială, cu 15%, ca procent din PIB, iar aici vorbim nu numai de diverse prestații în zona de asistență socială, ci și de cheltuielile cu pensiile publice”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Opțiunile propuse de Banca Mondială

Banca Mondială a avansat mai multe propuneri de reformă pentru Guvernul României. Una dintre variantele sugerate include eliminarea scutirilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice și creșterea deducerilor personale de bază. O a doua variantă presupune eliminarea scutirilor la impozitul pe venit pentru persoanele fizice, introducerea unui credit fiscal și creșterea cotei unice de la 10% la 13%.

De asemenea, Banca Mondială a propus un impozit progresiv pe veniturile persoanelor fizice, cu rate de 6%, 12% și 18%, alături de eliminarea deductibilității CAS, măsură care ar reduce venitul net al cetățenilor, potrivit șefului BNS. O altă opțiune prevede menținerea eliminării scutirilor de impozit pe venit, eliminarea deductibilității CAS și introducerea unui impozit progresiv cu cote de 10%, 20% și 25%.

„Declarațiile principalilor lideri politici din aceste zile rezonează pe trei teme principale: eliminarea scutirilor pentru IT, construcții și agricultură, introducerea unui credit fiscal, care presupune returnarea unor sume plătite din impozite către administrația fiscală, și creșterea cotei unice de la 10% la 13%. Eliminarea facilităților va însemna, pentru lucrătorii din construcții și agricultură, pentru un salariu brut de 5.000 de lei, o reducere a salariului net cu 15%.

Pentru lucrătorii din IT toate salariile nete se vor reduce cu aproximativ 11%, iar salariile nete aferente salariilor brute de până în 5.500 de lei se vor reduce, cel puțin în timpul anului viitor, între 0,2 și 3%. Nu în ultimul rând, această creștere a cotei unice, de la 10%, la 13%, va impacta asupra veniturilor nete cu cel puțin 3,3%. Oricum o dai, oricum o întorci, concluzia este una singură: anul viitor veniturile nete vor avea de suferit”, a spus președintele BNS, Dumitru Costin.

Disponibilizări în sectorul bugetar

Un alt aspect crucial semnalat este necesitatea reducerii cheltuielilor publice, în special a celor destinate salariilor din sectorul bugetar și înghețării totale a asistenței sociale, cu un accent deosebit pe pensiile publice.

Măsurile de reformă incluse în Planul fiscal multianual prevăd revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru familiile ocupaționale, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază, în condițiile în care unele categorii socio-profesionale depășesc în prezent considerabil acest procent, potrivit BNS.

„Mai mult, în Planul fiscal negociat cu Comisia Europeană ne asumăm ca, de la an la an, cheltuielile cu personalul din sectorul public să scadă ca pondere în PIB. Cea mai semnificativă scădere va avea loc în anul 2025, de 0,4% din PIB, ceea ce înseamnă că, dacă luăm în considerare noua lege a salarizării care va corecta inechitățile, deci va duce în sus cheltuielile, vom asista la reduceri semnificative de resurse umane în sectorul bugetar”, a adăugat Dumitru Costin.