Indicele IRCC va crește de la 1 aprilie
Indicele IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile pentru creditele luate începând din mai 2019, va crește de la 1 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că ratele oamenilor care au credite bazate pe această dobândă vor crește.
În prezent, se aplică valoarea IRCC aferentă trimestrului trei din 2022 (perioada iulie-septembrie) de 5,71%, însă de pe data de 1 aprilie 2023, indicele IRCC va fi de 5,98%, fiind a șasea sa creștere consecutivă.
Vă amintim că indicele IRCC este de două feluri: zilnic și trimestrial. IRCC – zilnic se calculează de către Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, în timp ce IRCC- trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau în considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
În ultimul an, indicele IRCC a crescut cu 4%
Vă amintim că specialiștii BNR au anunțat recent că ratele bancare ar urma să crească din nou. IRCC va fi actualizată la sfârșitul acestei luni. În următoarea perioadă, indicele IRCC se va apropia foarte mult ca valoare de indicele ROBOR, existând chiar posibilitatea să-l depășească, a avertizat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Ratele românilor cu credite la casă vor crește în perioada următoare pentru că indicele IRCC va ajunge la aproximativ 6%. În ultimul an, IRCC a crescut cu 4%, în contextul în care la începutul anului 2022, era de aproximativ 2%, iar aceste schimbări au afectat ratele românilor.
Cine se face vinovat pentru creșterea indicilor
„BNR crește din nou dobânda. Asta înseamnă că cresc toate ratele. Pentru că ROBOR urmărește dobânda BNR. Iar IRCC este doar un ROBOR întârziat cu 6 luni. Deci dacă crește dobânda BNR, crește ROBOR și apoi întârziat crește și IRCC. Mai țineți minte pandemia? Afaceri închise și tone de bani tipăriți. Calea sigură către distrugerea puterii de cumpărare. Prea mulți bani care urmăresc prea puține bunuri și servicii.
Ei dau foc, după care tot ei vin să-l stingă. Foarte bine că îl sting, dar mai bine nu dădeau foc de la început. Și chiar și stingerea asta a focului a început mult prea târziu și mult prea anemic. Iar asta din motive 100% politice. Mai grav, chiar și acum, acțiunea BNR e în contradicție cu cea a guvernului, care el încă dă foc. Îndatorarea masivă a statului continuă, iar pentru asta BNR și sistemul bancar tot mărește masa monetară. Unul apasă pe frână, celălalt pe accelerat”, a scris anterior Claudiu Năsui, fostul ministrul al Economiei, pe pagina sa de Facebook.