Este cutremur financiar pentru România! Comisia Națională de Prognoză se așteaptă ca în decembrie inflația să rămână peste 15%. În prognoza din vară autoritățile încă mai sperau că aceasta va coborî sub 13%. Și estimările privind evoluția inflației anul viitor au fost revizuite în sus.
În ceea ce privește creșterea economică, Comisia de Prognoză vede un avans al PIB-ului de 4,6% în acest an, dar se așteaptă la o încetinire a activității economice în prima jumătate a anului viitor. Pe baza acestor date Ministerul de Finanțe va desena cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, dar și bugetul pe anul viitor.
Încetinire a creșterii economice în anul 2023
Pentru anul 2023 se anticipează o încetinire a creșterii economice la 2,8% cu 0,9 puncte procentuale mai puțin decât așteptările făcute în prognoza de vară. Revizuirea are în vedere continuarea efectelor negative produse de războiul dintre Rusia și Ucraina, cât și reducerea consumului privat, principalul factor de creștere economică din România.
Comisia de Prognoză se așteaptă ca primele două trimestre din 2023, activitatea economică să încetinească puternic, iar apoi în următoarele două să vedem o relansare a construcțiilor (+5,9%) și a serviciilor cu (+3,0%), în principal datorită implementării proiectelor cu bani europeni. Pe latura investițiilor, în prognoza de toamnă se estimează o dinamică de 6,2%, cu 1 punct procentual mai puțin decât se estima în prognoza de vară. Această revizuire are în vedere majorarea costurilor de finanțare și a celor cu energia și materiile prime.
Comisia de Prognoză vine cu previziuni sumbre pentru perioada următoare
Pentru anul următor, Comisia de Prognoză se așteaptă ca deficitul comercial, adică diferența dintre volumul exporturilor și volumul importurilor să crească la 41 de miliarde de euro. Față de prognoza de vară, estimarea este mai mare cu 4 miliarde de euro.
În privința inflației, pentru sfârșitul anul 2023, prognoza de toamnă arată o scădere sub două cifre, până la 8%.
Reducerea inflației este pusă pe baza decelerării creșterii prețurilor de consum și totodată, prețurile producției industriale cât şi costurile în construcții se așteaptă să înregistreze dinamici în scădere.
O criză economică poate oricând apărea în România
Amintim că în luna august, ministrul Finanțelor a declarat că o criză economică poate oricând apărea în România, deoarece țara noastră nu este imună la astfel de scenarii nedorite. De asemenea, el a mai spus că ar dori ca analiștii economici să se abțină de la scenarii apocaliptice.
„Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni.
Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situații și întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a comentat, la acel moment, ministrul Adrian Câciu.