Statul român se poate confrunta cu o criză financiară. Dacă nu va demonstra capacitatea de a controla deficitul, există riscul de a pierde accesul la fondurile europene și de a fi retrogradat de agențiile de rating în categoria „Junk”. Acest lucru ar avea consecințe grave asupra economiei, spune economistul Radu Georgescu.
Statul român se poate confrunta cu o criză financiară
Pentru a putea respecta cerințele impuse de Comisia Europeană, România ar putea fi nevoită să adopte măsuri drastice, printre care creșteri de taxe și reducerea numărului de angajați din sectorul bugetar. Aceste ajustări ar putea avea un impact semnificativ asupra populației, motiv pentru care specialiștii recomandă o pregătire financiară și mentală pentru perioada următoare.
Economia globală este deja afectată de schimbări semnificative, în special din cauza avansului inteligenței artificiale și a inflației ridicate. Marile companii internaționale, inclusiv Amazon, Microsoft, Google și Siemens, au anunțat concedieri masive.
„2025 va fi un an complicat pentru România. Primul hop va fi în mai când sunt alegeri. Atunci vom vedea gradul de nemulțumire. La vară va fi următorul hop. Statul este obligat de Comisia Europeană să reducă deficitul bugetar. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom primi zero euro din fonduri europene. Iar agențiile de risc ne vor pune în categoria Junk.
Din perspectiva unui tip care lucrează în financiar de 20 de ani, nu prea văd cum s-ar face acest lucru fără creșteri de taxe și fără concedieri în sistemul bugetar. Trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru aceste hopuri”, a explicat economistul Radu Georgescu, într-o postare realizată pe Facebook.
Amazon, cel mai mare retailer mondial, a disponibilizat 18.000 de angajați, Microsoft 10.000, Google 8.000 și Siemens 6.000. În domeniul IT, companiile reduc numărul angajaților pe măsură ce implementarea inteligenței artificiale devine tot mai eficientă, estimându-se că în maximum doi ani, 80% din activitatea unui specialist IT va putea fi preluată de AI.
„Amazon a anunțat că vă concedia 18.000 de angajați, majoritatea pozițiilor fiind de la birouri. Microsoft a anunțat concedierea a 10.000 oameni. Google a anunțat concedierea a 8.000 oameni. Siemens a anunțat concedierea a 6.000 oameni. Concedierile de la firmele de IT sunt făcute deoarece aceste firme au dezvoltat sisteme proprii de AI și nu mai au nevoie de mulți IT-iști. CEO acestor companii au spus de mai multe ori, că în maxim 2 ani, 80% din jobul unui IT -ist vă fi făcut de AI”, a subliniat economistul

Scăderea consumului și impactul asupra economiei globale
În ciuda poziției dominante pe piața globală de retail, Amazon se confruntă cu o scădere a vânzărilor, determinată de impactul inflației asupra puterii de cumpărare a populației. Potrivit CFO-ului Amazon, Brian Olsavsky, majoritatea consumatorilor se limitează la achiziții esențiale, ceea ce a dus la încetinirea veniturilor diviziei de cloud AWS, deoarece companiile și-au amânat investițiile. Acțiunile Amazon au scăzut cu 10% de la începutul anului, reflectând astfel problemele economice globale.
„Pe mine mă interesează în primul rând care sunt motivele pentru care Amazon concediaază angajații. Este cel mai mare proces de concediere din istoria companiei. 70% din PIB-ul mondial este generat de consumul populației (retail). Iar Amazon este cea mai mare firma de retail din lume”, a completat acesta.
Inflația este considerată una dintre cele mai mari amenințări economice, având un impact direct asupra nivelului de trai al populației și generând nemulțumiri sociale. Specialiștii economici subliniază că inflația este rezultatul politicii monetare a statului, care printează bani fără acoperire.
Postarea poate fi vizualizată aici.