Încă un cutremur pe piața asigurărilor din România! Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționare a Euroins. 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins.
UPDATE
Autoritatea de Supreveghere Financiară a anunțat cu câteva minute în urmă că retrage autorizația de funcționare a Euroins România și constată starea de insolvență a societății!
Anunțul ASF:
„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
ASF ar fi decis joi seară să ridice autorizația de funcționare a Euroins. 2,5 milioane de români sunt asigurați la Euroins care are 400 de milioane de euro lipsă față de cerința de capital de solvabilitate.
ASF nu a confirmat decizia, autoritatea planificându-și să comunice public vineri dimineață decizia luată încă de aseară.
Euroins nu a fost informată
Contactați, aseară, de Hotnews, reprezentanții Euroins spun că nu au fost informați de ASF privind retragerea autorizației.
„Până la această oră Euroins Romania și Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie ASF privind societatea”, au spus reprezentanții Euroins România.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat zilele trecute că Guvernul ar putea interveni pentru a plafona preţul la asigurări pe o perioadă limitată, în cazul unei insolvențe pe piața RCA.
Acesta a adăugat că a discutat cu preşedintele ASF, inclusiv despre efectele pe care intrarea în insolvenţă a Euroins le poate avea asupra cetăţenilor.
„Discuţiile pe care eu le-am avut în calitate de premier cu preşedintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenţie guvernamentală şi care sunt efectele pe care intrarea în insolvenţă a Euroins le poate produce asupra cetăţenilor.
Discutăm despre o companie de asigurări care are o cotă de piaţă consistentă şi este nevoie în felul acesta să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF şi care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efectele unei astfel de derulări a evenimentelor”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Consiliul ASF a votat în unanimitate
Joi, 16 martie, Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins, conform surselor care sunt familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității.
Este a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și, acum, Euroins (2023).
Decizia a fost luată de Consiliul ASF pe baza unei analize de solvabilitate, care arată că deficitul de SCR (cerință de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de 400 de milioane de euro, iar deficitul MCR (cerința de capital minim) este de 250 de milioane de euro, conform aceleiași surse.