Daniel Dăianu a declarat joi, 30 martie, că războiul din Ucraina afectează semnificativ economiile.
“Războiul continuă şi are implicaţii foarte severe. Nu ştim când se va termina. Oricum se va termina, este clar că, în sensul duratei şi regimului de încetare a ostilităţilor, vom trăi ani de război rece, de suplimentare a cheltuielilor pentru apărare, toate ţările din flancul estic fac aşa ceva.
Bugetul public al României pentru 2023 are o creştere a cheltuielilor pentru apărare de aproximativ 0,5 la sută din PIB, care sigur că îngreunează şi mai mult acest proces de consolidare bugetară”, a spus acesta la evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023.
Inflația de bază, mult mai greu de învins
Președintele Consiliului Fiscal a spus că inflația de bază s-a dovedit a fi mult mai greu de învins decât s-a preconizat inițial.
“Inflaţia este înaltă, este încă persistentă, ea a scăzut şi scade, se vede că scade, dar, din păcate, noi vorbim mai mult de o scădere a inflaţiei headline, inflaţia core, de bază, se dovedeşte mult mai dificil de învins şi aceasta înseamnă că politicile monetare nu au cum să se relaxeze curând.
Dar făcând această apreciere, totuşi, am în vedere evenimentele recente din sistemul bancar, în Statele Unite, în unele ţări din Uniunea Europeană şi aici se vede lesne o anume relaţie de luptă contra inflaţie şi stabilitatea financiară. Declaraţii de genul că putem disocia lupta contra inflaţiei de problematica stabilităţii financiare mie mi se par hazardate.
Oamenii care conduc destinele băncilor centrale încearcă să arate că întărirea politicii monetare poate continua fără a provoca daune foarte mari prin faptul că ratele de politică monetară schimbă situaţia bilanţurilor în sistemul financiar”, a adăugat el.
Băncile sunt mult mai bine capitalizate în privința lichidităților
Daniel Dăianu a precizat, de asemenea, că băncile sunt mai bine capitalizate în privința lichidităților.
“Trebuie subliniat faptul că băncile sunt mult mai bine capitalizate şi în privinţa lichidităţilor România stă foarte bine din acest punct de vedere.
Ar putea să amortizeze şocuri mult mai bine decât sau să amortizeze şocurile mult mai bine decât alte state din Uniunea Europeană. În orice caz, ceea ce este de anticipat este că creditarea va fi mult mai precaută”, a mai spus acesta.