Cutremur financiar în România! Veste cumplită pentru români. E o situație fără precedent

rate la banci afaceri economie inflatie robor

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cutremur financiar în România! Dezastru pentru românii care au credite bancare. Ratele în euro au crescut de patru ori în ultimele șase luni. Românii sunt nevoiți să scoate sume enorme din portofel.

Ratele creditelor în euro au crescut de patru ori în şase luni

În 2022, creșterea accelerată a dobânzilor la creditele în lei a determinat un număr mare de cetățeni români să treacă la credite în euro, însă odată cu creșterea ROBOR și IRCC, se majorează și Euriborul. Banca Centrală Europeană a majorat deja dobânda cheie cu 0,5%, anunțându-se o creștere și în luna martie, decizie care îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro.

De exemplu, un român care are un credit de 100.000 de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, achita, anul trecut, 446 de euro, însă acum plătește 630 de euro.

În cazul în care Euriborul va ajunge la 3%, rată va crește până la 665 de euro, iar dacă Euriborul va ajunge la 5%, rata va crește până la 800 de euro.

Curs valutar miercuri, 8 februarie 2023. Cât valorează moneda euro?

Banca Națională a României (BNR) a transmis miercuri, 8 februarie 2023, ultimele date cu privire la cotațiile valutare. În jurul orei 13:00, au fost publicate ultimele informații cu privire la cotațiile valutare pentru ca toți românii să poată afla cât valorează astăzi un euro, un dolar american sau un gram de aur, după modificările survenite în ultimele zile.

Moneda euro înregistrează miercuri, 8 februarie 2023, un curs de referință de 4.8962 lei, în timp c dolarul american a ajuns, miercuri, la valoarea de 4.5550 lei.

Lira sterlină a ajuns să fie cotată, miercuri, la valoarea de 5.5088 lei, francul elvețian a fost cotat pe data de 8 februarie 2023 la o valoare de 4.9559 lei, iar gramul de aur costă 275.4827 lei.

Este așteptată o slăbire graduală a economiei în 2023

Creșterea indicelui BET al Bursei de Valori București (BVB) cu 5% de la începutul acestui an a fost primită cu entuziasm de către investitori, dar nu trebuie să ne lăsăm amăgiți că aceasta ar însemna și o schimbare fundamentală pozitivă, ba chiar ar trebui să fim precauți în ceea ce privește modul în care va evolua economia în viitorul apropiat.

Spre deosebire de anul 2008, care a marcat cea mai severă criză financiară din ultimul secol, dinamica actuală a pieței este diferită. Dacă în 2008 a existat un blocaj al circulării banilor în piață, provocat de produsele structurate convertibile a creditelor (CDO-Convertible Debt Obligations), în 2023 piața dispune de suficiente fonduri, unele fiind injectate în piață atât de către guvern, cât și de către Comisia Europeană.

Alți doi factori importanți sunt apetitul investițional și gradul de risc asumat al investitorilor, care sunt mai mari decât în 2008, obișnuiți fiind și de volatilitatea piețelor aflată în creștere în anii anteriori, urmați de trecerea unui 2022 cel puțin problematic.

„Este de așteptat o slăbire graduală a economiei în 2023, dar, spre deosebire de 2008, dacă vom reuși să menținem un cadru stabil din punct de vedere fiscal și politic, așa cum cursul valutar ne-a obișnuit poate prea mult în ultimii 2 ani, atunci sunt șanse foarte mari ca de această dată să putem evita scăderi majore pe piața de capital și să atragem inclusiv atenția investitorilor străini.

Considerând ponderea sectoarelor din cadrul bursei românești observăm caracterul defensiv ce se apropie de modelul FTSE100 al bursei britanice care în aceste momente cochetează cu maxime istorice. Atractivitatea acestor coordonate ar duce, în consecință, la creșterea lichidității”, a explicat fondatorul Selective Capital.