Cutremur financiar în România! Veste teribilă pentru milioane de oameni. Anunțul venit chiar acum de la BNR
Banca Națională a României (BNR) a venit cu vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Potrivit instituției, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,05% joi, 14 iulie, după ce, cu o zi în urmă ajunsese la 6,99%.
Amintim că nivelul cel mai ridicat al acestui indice, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a fost atins în data de 28 iulie 2010 – atunci, indicele a ajuns la 7,07%. Creșterea este spectaculoasă, având în vedere că la începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an.
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut și el – joi, indicele a atins nivelul de 7,24%, în timp ce, cu o zi în urmă ajunsese la 7,18%. Acest indice este folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.
În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, acesta a înregistrat și el o creștere de 0,06 procente. Mai precis, joi, indicele ROBOR la 12 luni a atins nivelul de 7,39%, în timp ce, miercuri, el înregistrase 7,33%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
BNR: Vârful inflației va fi atins în trimestrul trei
Vârful de inflaţie va fi atins, probabil, în trimestrul trei al acestui an în condițiile în care s-a materializat scenariul de risc publicat în primăvară de Banca Națională, consideră purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu.
„Scenariul nostru principal pe care l-am publicat în primăvară vorbea despre un vârf în lunile iunie, iulie, dar aveam şi un scenariu al doilea, de risc, cu multe elemente care ar fi presupus riscuri suplimentare. Din păcate s-a materializat acel scenariu. Toate riscurile pe care le-am pus, de la preţurile la combustibil, la materii prime, în creştere pe plan mondial, o perioadă agricolă cu anumite dificultăţi, continuarea războiului din Ucraina şi alte câteva pe plan intern s-au materializat şi, în consecinţă, vârful din trimestrul acesta se mută probabil în trimestrul al treilea”, a explicat marţi Dan Suciu, la Digi24.
Potrivit acestuia, mare parte a scumpirilor a avut loc în intervalul martie – iunie, iar în perioada următoare vor urma ajustări de mai mică amploare.
„Este important de spus că mare parte a scumpirilor sau a creşterii indicelui de inflaţie s-a produs în lunile martie – iunie, urmează eventuale ajustări suplimentare de mai mică anvergură. Vârful este aproape. Noi anticipam un 14 şi ceva la sută în această lună (iulie, n.r.), este 15%, suntem undeva aproape”, a precizat sursa citată.