Cutremur financiar în România. Am putea plăti taxe și impozite mai mari. Se întâmplă din 2025

bani, taxe, pensie, pensii, pensionari

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Românii ar putea plăti taxe și impozite mai mari din 2025. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank AG, a lansat recent un avertisment în acest sens. Specialistul spune că guvernul discută deja cu instituțiile financiare internaționale.

Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank AG, spune că guvernul discută deja cu instituțiile financiare internaționale despre creșterea unor taxe și impozite pentru a micșora deficitul. Măsurile ar putea fi aplica începând de anul viitor.

Taxe și impozite mai mari pentru români

Specialistul a făcut declarația joi, 22 august, într-o dezbatere publică la Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Printre altele, el a explicat că, în lipsa creșterii taxelor, costurile de împrumut pentru statul român vor crește la niveluri greu sustenabile.

În acest context, el îi avertizează pe români că politicienii mint atunci când spun că impozitele nu vor crește la anul. O primă creștere ar putea viza TVA-ul.

„Dacă mai spune vreun politician anul ăsta că impozitele nu vor crește la anul să știți că minte, oricare ar fi el, de la prim-ministru la ultimul angajat al guvernului. Vor crește sigur, probabil începând cu TVA”, a declarat Dan Bucșa.

Îmbunătățirea colectării și securizarea granițelor, soluții pentru această problemă

Dan Bucșa a oferit și câteva soluții pentru această problemă. El a dat drept exemplu de bune practici Polonia. Potrivit specialistului, țara a rezolvat această problemă prin îmbunătățirea colectării și securizarea granițelor.

Totodată, el a subliniat faptul că „îmbunătățirea colectării are un cost politic pe care nici un partid politic nu și l-a asumat din 1989 încoace”. Din acest motiv, rămâne cealaltă metodă de a mări veniturile, respectiv creșterea taxelor.

„Îmbunătățirea colectării are un cost politic pe care nici un partid politic nu și l-a asumat din 1989 încoace și sunt aproape gata să jur că nu și-l va asuma niciunul. Și atunci rămâne cealaltă metodă de a mări veniturile: creșterea taxelor”, a spus Dan Bucșa.

Ulterior, economistul a vorbit despre principalele scenarii de creștere de taxe. Majorarea TVA și a impozitului pe venit vor fi printre primele măsuri anunțate, spune el.

SURSA FOTO: Dreamstime

Economistul-șef pentru Europa Centrală a criticat inaptitudinea autorităților

Economistul-șef pentru Europa Centrală a criticat și inaptitudinea autorităților. El spune că, cel mai probabil, creșterea impozitului pe salarii „va veni în 2026 pentru că ANAF nu știe excel, deși are toate datele necesare”.

Dan Bucșa nu a iertat nici Ministerul Finanțelor. Potrivit specialistului, autoritatea „cere de la firme o cantitate gigantică de date, probabil că știe și culorile pantofilor a fiecărui contabil, dar nu știe ce să facă cu ele”.

„Se vehiculează creșterea TVA cu două puncte procentuale. Firește că vor fi foarte multe excluderi, poate nu la mâncare, produse pentru bebeluși, dar cred că TVA va crește. Probabil creșterea impozitului pe venituri, adică pe salarii, va veni în 2026 pentru că ANAF nu știe excel, deși are toate datele necesare. Ministerul Finanțelor cere de la firme o cantitate gigantică de date, probabil că știe și culorile pantofilor a fiecărui contabil, dar nu știe ce să facă cu ele. Deci în 2026 probabil cota unica, acum de 10%, va fi diferențiată. De altfel, ea a fost redusă de la 16% la 10% cu gândul că va mai fi o cotă de 25%, deci probabil că pe acolo se vor duce”, a explicat el.

Măsurile discute deja cu instituțiile financiare internaționale nu vor fi anunțate în an electoral

Bucșa a dezvăluit apoi că măsurile enunțate anterior au fost discutate deja cu instituțiile financiare internaționale. Totuși, ele nu vor fi anunțate de guvern într-un an electoral.

„Tot ce spun s-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale, că doar nu o să spună guvernul în an electoral”, a mai spus Dan Bucșa.

El a explicat apoi și ce se va întâmpla în cazul în care guvernul nu crește impozitele.

„Premierul a spus acum vreo două săptămâni că nu crește nici o taxă. Dacă rămânem cu niște deficite gigantice, piețele vor începe să ne penalizeze. Pentru că trebuie să ne împrumutăm, cineva trebuie să ne dea banii ca să facem deficit. Lumea se uită să vadă ce venituri ai, în afară de Irlanda încasăm cam cel mai puțin din UE. Acum ne împrumutăm mai scump chiar și decât Serbia, avem cel mai mare cost de împrumut din UE. Dacă va crește costul de împrumut al statului, va crește și costul dvs de împrumut. Nu doar statul va fi perceput ca riscant, ci și populația și firmele. Ar putea să fie mai urât, să încerce să își scoată banii. Dar acestea sunt alternativele: fie ne cresc impozitele, fie vom plăti mai mult pe împrumuturi”, a completat el.

Declarația specialistului a venit în contextul în care premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL, Nicolae Ciucă, au declarat de mai multe ori că taxele și impozitele nu vor crește în 2025, în ciuda unui deficit bugetar estimat de Comisia Europeană la aproape 7% din PIB în acest an.