Economia globală se va confrunta cu inflația pentru o lungă perioadă de timp, a avertizat economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru previziunile sale devastatoare. Roubini a indicat cinci probleme din economia globală care vor alimenta prețurile ridicate și cheltuielile guvernamentale.
„Dr. Doom” Nouriel Roubini a avertizat că vom avea inflație pentru o perioadă lungă, lungă de timp și „puteți da vina pe războaie, pe revoluția roboților și pe o mulțime de alte dezastre care vor afecta economia globală.”
„Inflația a crescut brusc pe parcursul anului 2022, atât în economiile avansate, cât și pe piețele emergente. Tendințele structurale sugerează că problema va fi mai degrabă seculară decât tranzitorie”, a declarat economistul de top într-un editorial recent pentru Project Syndicate.
Acest lucru vine după un an dificil pentru economia SUA, în care prețurile au atins un maxim al ultimilor 41 de ani în 2022 și încă se situează cu mult peste ținta de 2% a Fed.
Potrivit lui Roubini, este puțin probabil ca bancherii centrali din întreaga lume să reducă inflația fără a provoca o recesiune severă, ceea ce ar putea însemna probleme pentru sistemul financiar global, având în vedere că multe gospodării, bănci și guverne sunt puternic îndatorate.
Va fi „mama tuturor crizelor”
Bancherii centrali nu pot amortiza o criză a datoriilor fără a reduce ratele dobânzilor, ceea ce ar putea agrava inflația. Acest impas ar putea lovi economia globală cu „mama tuturor crizelor de datorie stagflaționiste”, a avertizat Roubini, un dezastru financiar care implică un șomaj ridicat, o inflație ridicată și, în SUA, o prăbușire abruptă a pieței bursiere.
Nouriel Roubini, care a anunțat recesiunea din 2008 și care este cunoscut pentru previziunile sale catastrofiste pe Wall Street, a declarat că acest tip de dezastru inflaționist-debitoriu este inevitabil în acest moment. El a avertizat că s-ar putea prelungi ani de zile, indicând cinci probleme majore din economia globală care ar putea duce la creșterea prețurilor și a cheltuielilor guvernamentale, exacerbând prăbușirea care se apropie.
Războaie
Invazia Rusiei în Ucraina a perturbat lanțurile de aprovizionare și a zdruncinat deja economia globală, dar conflictele geopolitice s-ar putea răspândi în întreaga lume, a spus Roubini. El a subliniat tensiunile dintre SUA și alte mari puteri, cum ar fi Orientul Mijlociu, Iranul și China, și a avertizat anterior că al treilea război mondial a început deja.
Tensiunile determină multe puteri să își consolideze țărmul de provizii militare, inclusiv NATO, Europa și SUA. Această povară asupra bugetelor naționale ar putea exacerba nivelul ridicat al datoriilor și inflația, prelungind criza financiară despre care a avertizat.
Schimbările climatice
Economia globală duce, de asemenea, un război împotriva schimbărilor climatice, a căror rezolvare ar putea fi costisitoare.
„Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice ar putea costa trilioane de dolari pe an în următoarele decenii și este o prostie să credem că toate aceste investiții vor stimula creșterea”, a declarat Roubini, adăugând că, în timp, națiunile vor deveni probabil mai sărace.
„O parte semnificativă a stocului de capital existent va trebui să fie înlocuită, fie pentru că a devenit învechită, fie pentru că a fost distrusă de evenimente cauzate de schimbările climatice”, a mai spus expertul.
Revoluția roboților
Economia globală va fi lovită de „globotics”, așa cum o numește Roubini, sau inovația care rezultă din globalizare și automatizare. În timp ce unii susțin că acești factori stimulează creșterea economică, ei reprezintă o amenințare majoră pentru muncitorii cu gulere albe și albastre, ceea ce înseamnă că guvernele ar putea fi obligate să cheltuiască sume uriașe de bani dacă roboții, tehnologia IA și alte progrese vor lăsa oamenii fără locuri de muncă.