Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, produce o undă de şoc în întreaga lume, anunțând că reducerea producţiei de petrol decisă de OPEC+ va afecta întreaga economie globală.

O decizie „inutilă și nechibzuită”

Secretarul american al Trezoreriei a declarat că decizia OPEC+ de a reduce producția de petrol a fost „inutilă și nechibzuită” pentru economia globală, în special pentru piețele emergente care se luptă deja cu prețurile ridicate la energie.

Administrația Biden a criticat vehement decizia luată săptămâna aceasta de cartelul petrolier susținut de Arabia Saudită și Rusia, care a luat această măsură sfidând presiunile exercitate de SUA pentru a menține prețurile globale ale petrolului la un nivel scăzut.

„Cred că decizia OPEC este nefolositoare și nechibzuită. Nu se știe ce impact va avea în cele din urmă, dar, cu siguranță, este ceva care nu mi s-a părut adecvat, în circumstanțele cu care ne confruntăm”, a declarat Yellen într-un interviu telefonic acordat Financial Times.

„Suntem foarte îngrijorați de țările în curs de dezvoltare și de problemele cu care se confruntă acestea”, a adăugat aceasta.

Declarațiile vin înaintea reuniunilor FMI și Băncii Mondiale

Yellen a făcut aceste declarații înaintea reuniunilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington de săptămâna viitoare, care vor fi dominate de discuții despre inflația ridicată și prețurile ridicate ale materiilor prime, impactul înăspririi puternice a politicii monetare de către multe bănci centrale și impactul economic și financiar al războiului din Ucraina.

„Cred că vom face un schimb de opinii cu privire la modul în care țările noastre abordează aceste probleme și vom încerca să ne gândim dacă reacția noastră colectivă se adaugă la ceva care este rezonabil și la tot ceea ce putem face mai bine în acest mediu dificil”, a spus ea.

SUA speră să folosească aceste reuniuni pentru a determina țările europene să ofere mult mai rapid ajutor economic Ucrainei, pe fondul frustrării tot mai mari de la Washington că unii dintre aliații săi sunt în urmă în ceea ce privește îndeplinirea promisiunilor de a ajuta financiar Kievul.

De asemenea, SUA și aliații din G7 intră pe ultima linie dreaptă în privința discuțiilor pentru a stabili un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, pentru a priva Moscova de venituri energetice vitale pentru finanțarea războiului, dar și pentru a menține o parte din petrolul care curge din țară într-un mod care să nu ducă la o creștere a prețurilor în întreaga lume.