Investitorii se tem că planul guvernului de la Londra, care va necesita datorii noi, de 45 de miliarde de lire sterline, și va include cele mai mari reduceri de taxe din Regatul Unit, din ultimii 50 de ani, nu va servi decât la creșterea inflației, anulând efectele creșterii ratei dobânzii decise de Banca Angliei, relatează Fortune.
Lira și yuanul se prăbușesc, dolarul rămâne ”rege”
Lira sterlină, până mai ieri dominantă, a scăzut cu peste 21% în acest an în comparație cu dolarul și nu este singura monedă străină care se luptă. Yenul japonez a scăzut, de asemenea, cu aproximativ 20% în raport cu dolarul, în timp ce euro și bahtul thailandez au scăzut, ambele, cu peste 15%.
Dolarul a rămas „rege” în 2022, pe fondul creșterilor agresive ale ratei dobânzii decise de Rezerva Federală, al crizei energetice din Europa și al blocajelor din China.
Potrivit Fortune, investitorii care vor să-și protejeze capitalul în aceste vremuri economice tulburi consideră dolarul ca fiind moneda cea mai sigură, deoarece economia SUA este „cămașa murdară cea mai curată”, potrivit lui Eric Leve, director de investiții al firmei de administrare a patrimoniului Bailard.
Puterea dolarului, un coșmar pentru economia globală
Economiștii avertizează că puterea dolarului poate fi, totuși, un coșmar pentru economia globală.
„Este clar că avem această apreciere neobosită a dolarului. Este o veste proastă pentru corporații și pentru economie”, a declarat Mohamed El-Erian, președintele Queens’ College de la Universitatea din Cambridge, pentru CNBC. El-Erian a explicat că, odată cu „incendiile care ard” în toată lumea în curs de dezvoltare, chiar și în Regatul Unit, dolarul este moneda la care apelează, în ultima instanță, investitorii.
Dolarul puternic, bila de demolare la nivel global
Nu este prima dată când El-Erian avertizează asupra implicațiilor potențial dezastruoase ale creșterii dolarului american. Într-un articol publicat în Washington Post, El-Erian a explicat că un dolar puternic poate fi o „binecuvântare mixtă”. Pe de o parte, puterea dolarului ajută la reducerea inflației din SUA, dar, în același timp, dacă dolarul rămâne puternic, poate falimenta țările în curs de dezvoltare, pe măsură ce costurile datoriei lor, exprimate în dolari, cresc.
Există un precedent: criza datoriilor din America Latină, din anii 80
Asta s-a întâmplat cu criza datoriilor din America Latină din anii 80. Țările în curs de dezvoltare din America Centrală și de Sud au făcut, în anii 70, împrumuturi în dolari, cu rate scăzute ale dobânzilor.
Apoi, începând cu 1982, când America a crescut rata dobânzii de referință, pentru a lupta împotriva inflației, costurile datoriei au crescut și ele, provocând o criză care a aruncat America Latină în așa numitul „Deceniu pierdut”. El-Erian avertizează că un dolar puternic poate avea o serie de efecte devastatoare.
Care sunt riscurile
„Cu cât dolarul se ridică din ce în ce mai mult cu atât este mai mare riscul de stagflație globală prelungită, al problemelor datoriilor în țările în curs de dezvoltare, mai multe restricții asupra fluxului liber de mărfuri peste granițe. La astea se vor adăuga tulburări politice tot mai mari în economiile fragile și conflicte geopolitice din ce în ce mai periculoase ”, a scris el.