Indicele Nasdaq 100 a înregistrat cel mai mare declin de după săptămâna care s-a încheiat pe 10 iunie, după ce președintele Rezervei Federale a anunțat decizia de a mări ratele dobânzilor pentru a atenua cea mai ridicată inflaţie din ultimii 40 de ani.
Se anticipează riscul unor noi pierderi pentru acțiunile tehnologice
Powell a avertizat că Fed va creşte costurile de împrumut atât cât va fi necesar, pentru a restricţiona creşterea şi le va menţine acolo ”pentru ceva timp”, pentru a reduce inflaţia care este de trei ori mai mare decât obiectivul de 2% al Rezervei Federale.
Managerii de portofoliu anticipează deja riscul unor noi pierderi, în viitor, pentru acțiunile tehnologice, toate semnalele sugerând că Powell nu va renunța la aceste măsuri, în condițiile în care prețurile la bunuri și servicii sunt încă foarte ridicate în SUA, potrivit Fortune.
Va zgudui piețele și va fi și mai dureros pentru acțiunile tehnologice
Cele mai mari îngrijorări de pe Wall Street se concentrează acum asupra indicelui de referință al Trezoreriei, care riscă să atingă vârful de aproape 3,5% atins în luna iunie sau să crească și mai mult, până la 4% – amenințând companiile de top.
„Dacă randamentele vor ajunge la 3,5%, asta va zgudui piețele și va fi și mai dureros pentru acțiunile tehnologice”, a declarat Nancy Tengler, director de investiții al Laffer Tengler Investments. „Dacă ajungem la 4%, întreaga bursă se va schimba și se va recalibra”, a adăugat ea.
În general, companiile tehnologie sunt deosebit de susceptibile la temerile de creștere a ratelor dobânzilor, deoarece multe dintre ele sunt evaluate pe baza profiturilor estimate pentru anii viitori. Valoarea actuală a acestor profituri viitoare valorează mai puțin, pe măsură ce randamentele cresc.
Ce recomandă experții
Creșterea ratelor dobânzilor va face și operațiunile de finanțare mai scumpe. Aceasta nu este o problemă pentru companii precum Apple și Microsoft, care dețin numerar, dar riscurile persistă pentru companii mai noi.
Pentru investitorii care vor să parieze în continuare pe firmele tehnologice, experții recomandă clienților să cumpere acțiuni ale companiilor IT și să se ferească de companiile de software aflate în stadiu incipient.
Între timp, Apple a declarat că vânzările și profitul pentru trimestrul încheiat la 25 iunie au fost de 83,0 miliarde dolari și 1,20 dolari pe acțiune – peste estimările de 82,8 miliarde dolari și 1,16 dolari pe acțiune, potrivit datelor Refinitiv, preluate de Daily Mail.
Profiturile Apple au scăzut cu 8% față de același trimestru al anului trecut și cu 11% față de ultimul trimestru – profiturile din al doilea trimestru au fost de 25 de miliarde de dolari, dar joi compania a declarat că profiturile din trimestrul trei au fost de 19,4 miliarde de dolari.