Practic, Trezoreria a interzis efectiv americanilor să folosească Tornado Cash, instrument care permite utilizatorilor să ascundă traseele publice ale tranzacțiilor lor cu criptomonede, combinând multe astfel de tranzacții. Site-ul Tornado Cash nu a putut fi accesat timp de trei zile, informează Decrypt.co.

Experții evaluează implicațiile sancționării Tornado Cash, unii considerând decizia nedreaptă, dar și o amenințare existențială la adresa confidențialității utilizatorilor.

Majoritatea experților consideră că mișcarea riscă să declanșeze o escaladare a ostilităților între susținătorii crypto și guvernul federal, evoluție care ar putea modela spațiul monedelor digitale pentru anii următori.

Pe lângă interzicerea Tornado Cash, Trezoreria SUA a pus pe lista neagră o listă lungă de adrese Ethereum asociate serviciului. În ochii guvernului federal, tranzacțiile cu aceste adrese echivalează acum cu a face afaceri cu o celulă teroristă nord-coreeană.

Ca multe protocoale de finanțare descentralizată (DeFi), Tornado Cash este un program automat care nu are angajați pentru a menține sau a monitoriza funcționarea acestuia. Pentru unii, faptul că niciun om nu este implicat în operațiunile zilnice ale Tornado Cash indică faptul că serviciul este un cod, fără nicio misiune.

Analiza blockchain a dezvăluit că unele criptomonede furate de pe Ronin au trecut prin Tornado Cash, care a fost conceput pentru a ascunde originea fondurilor. Depozitele de ETH pe Tornado Cash au crescut, după ce Ronin a fost atacat la începutul acestui an, potrivit firmei de analiză blockchain Nansen.

Ameen Soleimani, unul dintre co-fondatorii Tornado Cash, a declarat în repetate rânduri că serviciul nu a fost conceput pentru spălarea banilor, ci pentru utilizatorii de cripto-retail care vor să-și protejeze confidențialitatea datelor financiare.

Mâine ar putea spune că untul de arahide este ilegal!

Susținătorii Tornado Cash se tem că decizia Trezoreriei este doar vârful aisbergului. Ei susțin că guvernul SUA ar putea justifica acum interzicerea oricărui serviciu sau produs, pe motiv că ar putea fi folosit în scopurim ilegale.

„Ar putea face asta cu orice”, a spus repezentantul MakerDAO, Chris Blec. „Mâine ar putea spune că untul de arahide este ilegal: dacă îl cumperi, îl folosești, îl mănânci, mergi la închisoare! Acest lucru se numește totalitarism”, spune Blec.

În ceea ce privește piața cripto, el spune că guvernul SUA nu va fi mulțumit până când nu va elimina posibiltatea ca persoanele fizice să tranzacționeze, anonim, bani digitali.

„Nu există criptomonedă care să nu poată fi folosită de oameni răi”, a spus Blec. „Deci, toată tehnologia blockchain deschisă este susceptibilă la acest tip de atac. Singura modalitate prin care guvernul poate rezolva acest lucru este să cunoască pe deplin identitatea fiecărui utilizator”, explică Blec.

Cu siguranță însă vestea nu poate fi privită cu ochi buni de mulți utilizatori dintr-o comunitate construită pe principiile descentralizării, confidențialității și anonimatului.