Francul elveţian a ajuns la cel mai ridicat nivel faţă de moneda euro
Luni, 5 august 2024, francul elvețian a atins cel mai înalt nivel în raport cu moneda euro din ultimii zece ani: 1,0856 de euro, cel mai mare nivel înregistrat din ianuarie 2015, când Banca Națională a Elveției a eliminat pragul de 1,20 franci pentru 1 euro. Creșterea sa vine într-un moment de instabilitate pe piețele financiare din cauza preocupărilor legate de o posibilă recesiune în SUA și a tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu.
Potrivit Băncii Naționale a României, luni, 5 august 2024, francul elvețian s-a tranzacționat la 5,3529 de lei, cu aproape șapte bani mai mult decât vineri, 2 august 2024. Valoarea sa a început să crească de pe data de 15 iulie 2024.
În ultima săptămână, francul elvețian s-a apreciat cu aproximativ 3,5% față de moneda euro, după ce Sistemul Federal de Rezerve al SUA a decis să nu schimbe ratele dobânzilor. Un purtător de cuvânt al Băncii Naționale a Elveției a refuzat să comenteze creșterea valorii francului elvețian sau să spună măcar dacă ar putea interveni pe piață pentru a opri creșterea. În acest an, Banca Națională a Elveției a redus dobânzile de două ori din cauza îngrijorărilor producătorilor elvețieni că aprecierea francului elvețian afectează exporturile lor importante.
Conform economistul UBS, Maxime Botteron, atunci când Banca Națională a Elveției reduce dobânzile, creșterea valorii francului elvețian o poate determina să cumpere valută. Totuși, Banca Națională a Elveției poate reduce din nou rata dobânzii, care este, acum, 1,25%.
„Prin urmare, achiziţiile de valută vor fi probabil limitate”, a precizat economistul UBS.
Bitcoin s-a prăbușit la mai puțin de 50.000 de dolari americani
Tot luni, Bitcoin s-a prăbușit la mai puțin de 50.000 de dolari americani. Prețul Bitcoin a scăzut cu peste 13%, valorând doar 50.963,57 de dolari americani. La un moment dat, chiar a scăzut până la 49.111,10 de dolari americani, cel mai scăzut nivel din februarie 2024 încoace.
Luni, bursele din întreaga lume au deschis „pe roșu”. La Bursa de Valori din Tokyo, de exemplu, scăderile au fost de până la 12% la bursa din Tokyo.
Totuși, experții financiari cred că, cu posibilele reduceri ale ratelor Fed și volatilitatea geopolitică, există încă un potențial semnificativ pentru fluctuațiile pieței. Scăderile drastice ale prețurilor cripto și activelor sunt influențate de factori macroeconomici. În ciuda acestui fapt, experții financiari nu cred că este un indicator al unei tendințe negative pe termen lung.
„Căderi de 30%, oricât de înfricoșătoare sunt, sunt egale pentru cursul piețelor bull și este încurajator că Bitcoin a revenit peste 50.000 de dolari, dar să nu vă înșelați, ne aflăm într-un mediu de piață instabil și agitat… momentul de a deveni optimist va fi atunci când Bitcoin își reia media mobilă de 200 de zile, care de obicei ne spune dacă ne aflăm pe o piață urs sau urs, la 61.500 de dolari”, a explicat co-fondatorul Nexo, Antoni Trenchev.
„Scăderile drastice recente ale prețurilor cripto și activelor sunt influențate de factori macroeconomici. Nu credem că este un indicator al unei tendințe negative pe termen lung. Cu posibilele reduceri ale ratelor Fed și volatilitatea geopolitică, există încă un potențial semnificativ pentru fluctuațiile pieței”, a adăugat Richard Teng, CEO-ul Binance.