La cât a ajuns prețul aurului
Prețul spot al aurului din New York s-a încheiat, marți, la puțin peste 2.657 de dolari pe uncie Troy – standardul pentru măsurarea metalelor prețioase, care este echivalent cu 31 de grame. Este cel mai mare preț înregistrat până în prezent, potrivit Mynorthwest.
Recordul atins în această săptămână înseamnă că prețul aurului a urcat cu sute de dolari per uncie troy în ultimul an. Acum, prețul a crescut cu aproape 145 USD față de luna august și cu mai mult de 740 USD față de aceeași perioadă din 2023.
Prețul aurului a crescut cu aproape 30% până în prezent, notează analiștii – depășind câștigul de aproximativ 20% al S&P 500 de la începutul anului 2024.
De ce crește prețul aurului?
Există câteva motive pentru care prețul aurului a bătut un nou record.
Interesul pentru cumpărarea aurului vine în momente de incertitudine De exemplu, din cauza unor potențiale preocupări legate de inflație și de puterea dolarului american. Prețul aurului a crescut și în primele zile ale pandemiei de COVID-19.
Printre sursele de incertitudine de astăzi se numără tensiunile geopolitice. Acestea au escaladat în ultimele zile, odată cu atacurile devastatoare ale Israelului în Liban. Războaiele în curs din Gaza și Ucraina au continuat să alimenteze temerile la nivel mondial.
Pe piețe precum SUA, există, de asemenea, îngrijorări cu privire la sănătatea pieței muncii. Reducerea dobânzii cheie de către Rezerva Federală semnalează accentul pus pe încetinirea numărului locurilor de muncă și sunt așteptate mai multe reduceri ale dobânzii înainte de sfârșitul anului. O astfel de măsură vine în toiul unui an electoral tumultuos – care s-ar putea dovedi crucial și pentru politica economică.
„În viitorul apropiat, oamenii iau în considerare orice caz de turbulență în economie”, a explicat analistul FxPro, Michel Saliby. „De aceea păstrează o parte decentă de aur în portofoliul lor ca „refugiu sigur”, susține el.
Cererea puternică din partea băncilor centrale
De asemenea, analiştii subliniază cererea puternică din partea băncilor centrale din întreaga lume. Joe Cavatoni, strateg de piață la World Gold Council, a remarcat luna trecută că cererea băncii centrale a fost cu mult peste media din ultimii cinci ani – reflectând „îngrijorarea sporită față de inflație și stabilitatea economică”.
Măsurile recente de stimulare din China, menite să stimuleze cheltuielile de consum sunt, de asemenea, de așteptat să crească investițiile cu amănuntul, a adăugat Saliby, stimulând și mai mult performanța aurului.
Când ar putea scădea prețul aurului
Dacă tensiunile geopolitice scad, Saliby se așteaptă ca prețul aurului să se corecteze, scăzând probabil în jurul valorii de 50 USD până la 80 USD. El este optimist pentru viitorul apropiat și se așteaptă ca prețul spot al aurului să depășească în curând pragul de 2.700 de dolari anticipat pentru 2025. Poate ajunge până la 2.800 de dolari sau 2.900 de dolari ,dacă tendințele continuă.
Mulți spun că aurul nu este întotdeauna o acoperire bună împotriva inflației și că există modalități mai eficiente de protejare împotriva pierderilor de capital, cum ar fi prin investiții bazate pe instrumente derivate.