Cutremur de 7,1 grade în Tonga. Epicentrul situat în largul oceanului
Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 a avut loc duminică, 30 martie 2025, în Oceanul Pacific, în apropierea regatului Tonga, potrivit Centrului german de cercetări geofizice (GFZ). Inițial, magnitudinea a fost estimată la 6,6, dar ulterior a fost revizuită la 7 (sau 7,1, conform USGS).
Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la aproximativ 90 km sud-est de Pangai, un mic oraș din Tonga, și la nord-est de capitala Nuku’alofa, cel mai populat oraș al țării. Cu o populație de peste 106.000 de locuitori, regatul Tonga este format din peste 170 de insule și este amplasat în zona cunoscută sub numele de Inelul de Foc al Pacificului – una dintre cele mai active regiuni seismice din lume.
Inițial, nu a fost emisă nicio alertă de tsunami, dar ulterior Sistemul de avertizare de tsunami din Pacific a emis o atenționare pentru posibilitatea producerii unor valuri periculoase, până la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului.
Până la această oră nu s-au raportat victime sau pagube semnificative, însă autoritățile din regiune rămân în stare de vigilență.

Seism devastator și în Myanmar. Zguduiturile resimțite în China și Thailanda
Cu două zile înainte, pe 28 martie, un cutremur major cu magnitudinea de 7,7 grade (conform USGS) a avut loc în Myanmar. GFZ a raportat o magnitudine inițială de 6,9. Epicentrul a fost localizat în apropierea orașului Mandalay, la o adâncime de doar 10 kilometri.
Seismul s-a produs la ora 14:20, ora locală (06:20 GMT), și a fost simțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în China și Thailanda.
În capitala Myanmarului, Naypyidaw, jurnaliștii AFP au relatat că trotuarele au fost crăpate, iar bucăți de tavan au căzut în mai multe clădiri. Panica s-a extins și în Bangkok, capitala Thailandei, unde clădirile de birouri și magazinele au fost evacuate, iar transportul public, inclusiv liniile de metrou, a fost oprit temporar.
Atât Tonga, cât și Myanmar se află în zone cu risc seismic crescut. Inelul de Foc al Pacificului este un arc vulcanic care se întinde pe aproape 40.000 km în jurul Oceanului Pacific și este responsabil pentru 90% din cutremurele la nivel global. În această regiune, plăcile tectonice se ciocnesc frecvent, generând cutremure de mare intensitate.