Secretarul general adjunct al NATO, a precizat că primele 12 mari oraşe ale ţării produc 80% din PIB-ul României, iar 20 % îl produce restul ţării.
Nu ar trebui să ne mirăm că pleacă tinerii pe capete şi că nu recuperăm în mod autentic decalajul faţă de Europa dezvoltată, a mai explicat Geoană.
Mircea Geoană declară că decalajele dintre regiunile țării au crescut, în ciuda faptului că am avut o creștere economică
”Modelul economic actual al României nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim. Paradoxal, după aderarea la UE, deşi am avut o creştere economică semnificativă şi o convergenţă către media europeană, decalajele dintre regiunile ţării au crescut”, a spus fostul lider PSD.
”România, astăzi, la aproape 20 de ani de aderare la UE şi am semnat cu mâna mea negocierile, în 2004, este mai aproape de media europeană, dar regiunile României sunt mai inegale decât înainte de momentul aderării, ceea ce este o contradicţie în termeni. Coeziune, oportunităţi pentru oraşele mici şi pentru mediul rural, pentru fermierii şi ţăranii români, nu doar pentru primele oraşe ale ţării care dau astăzi primele 12 oraşe ale ţării.
Bravo lor, bravo Craiovei, dar ele produc 80% din PIB-ul României. 20% îl produce restul ţării şi ne mirăm că şi ne mirăm că pleacă tinerii pe capete şi ne mirăm că nu recuperăm în mod autentic decalajul faţă de Europa dezvoltată”, a arătat Mircea Geoană în discurs.
Cinci milioane de tineri și-au părăsit țara
Recent, secretarul adjunct al NATO, a mai precizat că în România există un „cataclism demografic”, iar aici a făcut referire la cele aproximativ cinci milioane de români care au părăsit țara.
,,Astăzi, România este mai inegal dezvoltată decât înainte de integrarea europeană. Diferenţa între Bucureşti, Cluj, regiunile dezvoltate şi restul ţării este mai mare decât înainte de integrarea europeană. Este absolut aberant. De ce? Pentru că am aplicat şi noi o teorie demodată, în opinia mea, de ‘winner takes it all’ (…) cel mai puternic îşi impune regula şi celălalt… e problema lui.
Nu este ok. Şi nu este o chestie nici socială şi nici liberală, n-are de-a face cu ideologiile clasice, are de-a face cu bunul simţ cetăţenesc. (…) Este grija faţă de celălalt”, a afirmat Mircea Geoană în cadrul conferinței „Etica în momente de criză şi schimbare profundă”, organizată de Universitatea din Bucureşti, potrivit Agerpres.
„Când dintr-o ţară îţi pleacă cinci milioane de tineri, că într-o ţară avem un cataclism demografic fără precedent şi atunci când încrederea în instituţii, uneori chiar şi în democraţie şi ideea naţională par să fie mai şubrede decât oricând avem un paradox incredibil de complex”, a completat Geoană.
Totodată, Mircea Geoană a adăugat că „întreaga umanitate este într-un moment de uriașă transformare, de provocări fără precedent”.