Au fost printre cele mai mortale cutremure din Afganistan

Seismele de sâmbătă din Afganistan au lovit la 35 km nord-vest de oraşul Herat. Unul dintre cutremure a avut magnitudinea de 6,3 grade, a anunţat Institutul Geologic al SUA (USGS).

Au fost printre cele mai grave cutremure din lume din acest an. Cutremurele din Turcia şi Siria care au provocat peste 57.000 de morţi în februarie rămân primele în acest top funebru.

Janan Sayeeq, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezastrelor, a declarat într-un mesaj pentru Reuters că bilanţul a crescut la 2.445 de morţi.

Sayeeq a adăugat că 1.320 de case au fost avariate sau distruse. Bilanţul morţilor a crescut de la 500 de morţi raportat mai devreme duminică de Semiluna Roşie.

Mai mult de 200 de morţi au fost aduşi la diferite spitale, a declarat un oficial din sănătate din Herat. Acesta a precizat că majoritatea erau femei şi copii.

Cadavrele fuseseră „duse în mai multe locuri – baze militare, spitale”, a spus Danish.

Paturile au fost instalate în faţa principalului spital din Herat pentru a primi un val de victime, au arătat fotografii pe reţelele de socializare.

Era nevoie urgentă de alimente, apă potabilă, medicamente, haine şi corturi pentru salvare şi ajutor, a declarat Suhail Shaheen, şeful biroului politic al talibanilor din Qatar, într-un mesaj adresat presei.

Înconjurat de munţi, Afganistanul are un istoric de cutremure puternice, multe în regiunea accidentată Hindu Kush, la graniţa cu Pakistanul.

Sistemul de sănătate e la pământ

Bilanţul morţilor creşte adesea atunci când sosesc informaţii din zone mai îndepărtate ale unei ţări în care decenii de război au lăsat infrastructura în paragină. Operaţiunile de ajutor şi salvare sunt dificil de organizat.

Sistemul de sănătate din Afganistan, care se bazează aproape în întregime pe ajutorul extern, s-a confruntat cu reduceri paralizante în cei doi ani de când talibanii au preluat puterea. Și o mare parte din asistenţa internaţională, care a constituit coloana vertebrală a economiei, a fost oprită.

Diplomaţii şi oficialii din domeniul ajutorului spun că îngrijorările legate de restricţiile impuse de talibani asupra femeilor şi crizele umanitare globale concurente îi determină pe donatori să îşi retragă sprijinul financiar. Guvernul islamist a ordonat celor mai multe femei din personalul umanitar afgan să nu lucreze. Deşi există derogări în domeniul sănătăţii şi al educaţiei.

În august, un purtător de cuvânt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a declarat că este posibil să pună capăt sprijinului financiar pentru 25 de spitale afgane din cauza constrângerilor financiare. Nu a fost imediat clar dacă spitalul din Herat se afla pe această listă.

În total, în provincia Herat există 202 unităţi sanitare publice. Dintre care una este principalul spital regional. Unde au fost transportate 500 de victime, a precizat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport.

Marea majoritate a unităţilor sunt centre de sănătate de bază mai mici. Iar provocările logistice au împiedicat operaţiunile, în special în zonele îndepărtate, a precizat OMS.

„În timp ce operaţiunile de căutare şi salvare sunt în curs de desfăşurare. Victimele din aceste zone nu au fost încă pe deplin identificate”, a precizat aceasta.