Cutremur imobiliar în România! Datele furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Institutul Național de Statistică (INS) arată un declin important al pieței în 2023.
Cutremur imobiliar în România! Tranzacții record în luna octombrie
Cutremur imobiliar în România! Potrivit datelor ANCPI și INS, luna octombrie s-a remarcat pe piața imobiliară românească. În această lună, numărul de tranzacții imobiliare naționale a înregistrat o creștere de aproape 13% față de luna septembrie 2023. Totodată, s-a înregistrat o creștere de până la 9% în comparație cu aceeași lună a anului precedent.
Prin urmare, la nivel național, în luna octombrie s-au consemnat 16.441 de tranzacții imobiliare, înregistrând o creștere de 12,8% în comparație cu luna septembrie și o creștere de 8,7% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Și în Capitală au fost înregistrate rezultate pozitive. În București, s-au înregistrat 4.885 de tranzacții imobiliare în luna octombrie. Acest lucru arată o creștere de 8,5% în comparație cu septembrie, dar indicând totodată o reducere de 13,5% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Este a patra lună consecutivă în care Capitala înregistrează o creștere a tranzacțiilor, un aspect deosebit de semnificativ având în vedere că, în mod obișnuit, aici se realizează aproximativ o treime din totalul tranzacțiilor țării.
Creșteri importante în Brașov
În același timp, Brașov continuă să înregistreze creșteri semnificative la acest capitol. Orașul a marcat a patra lună consecutivă de creștere. Prin cele 1.151 de tranzacții înregistrate în octombrie, înregistrează o creștere de 26,3% față de septembrie 2023 și de 28,5% comparativ cu octombrie 2022. Aceste procente reprezintă cele mai semnificative creșteri în rândul principalelor județe ale țării.
Județul Timiș se menține în top 3 cu un total de 1.111 tranzacții. Timișul continuă să înregistreze creșteri constante, cu o majorare de 12,5% față de luna anterioară și de 21,7% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
De asemenea, remarcabil este faptul că județul Cluj a consemnat o creștere mai moderată între septembrie și octombrie 2023, de 3,8%, cu un total de 976 de tranzacții. Cu toate acestea, în comparație cu aceeași lună a anului anterior, creșterea a fost semnificativ mai mare, atingând 26,4%.
Județul Constanța a înregistrat un record lunar de tranzacții pentru acest an, raportând un total de 976 de tranzacții. Aceasta reprezintă o creștere de 8,8% în comparație cu luna precedentă, și de 16,9% față de octombrie 2023.
Piața imobiliară a scăzut cu 13,7% în primele 10 luni ale acestui an
În ciuda rezultatelor pozitive din luna octombrie, primele 10 luni ale acestui an au fost pe minus. Conform datelor furnizate de ANCPI, în intervalul ianuarie -octombrie 2023 s-au înregistrat 125.165 de tranzacții. Acest lucru arată o scădere de 13,7% în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior. De menționat că, spre exemplu, după primele șase luni ale anului, piața raporta o scădere de 22% în ceea ce privește numărul de tranzacții.
Similar cu perioadele anterioare, București înregistrează o descreștere mai pronunțată decât media națională. Aici a fost consemnată o scădere de 20% în privința numărului de tranzacții.
Județe mari precum Timiș (-15,6%), Iași (-14,4%) și Constanța (-13,2%) au înregistrat scăderi apropiate de media națională.
În același timp, județul Cluj a a avut parte de o scădere de 10%, sub media națională. Totodată, Brașov a avut cea mai mică scădere între județele mari, de doar 5%, în primele 10 luni ale anului 2023.
11 județe au înregistrat o creștere a volumului de tranzacții în primele 10 luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Totuși, această tendință ascendentă a avut loc în județe cu un nivel mai scăzut de tranzacții, fără a influența major media națională.
Care este situația ipotecilor active
Datele furnizate de cele două instituții mai arată și faptul că numărul ipotecilor active se află în continuă creștere. Numărul lor a înregistrat o creștere constantă începând din luna iulie. În octombrie, s-au consemnat 7.617 ipoteci active, în creștere cu 17,7% față de septembrie 2023 și cu 28,1% comparativ cu luna octombrie a anului precedent. De asemenea, în octombrie s-a înregistrat cel mai mare număr lunar de ipoteci active pe parcursul anului 2023.
Capitala a fost în frunte la acest capitol, înregistrând 2.753 de ipoteci active, cu mult în fața altor regiuni. Creșterile înregistrate aici sunt similare cu cele la nivel național: +16,5% față de septembrie 2023 și +12,6% în comparație cu octombrie 2022.