Purtătorul de cuvânt al AUR, Mircea Gheorgheosu, a fost depistat, joi, în clădirea Parlamentului, cu un plic cu substanțe interzise, cel mai probabil cannabis.
Angajat al grupului AUR de la Senat, Mircea Gheorgheosu a fost verificat de SPP, care a anunțat poliția. Brigada de Combatere a Criminalității Organizate a fost sesizată de Secția 17 de Poliție, iar la rândul său BCCO a sesizat DIICOT.
Angajații SPP au găsit sub 0,50 de grame, deținere în vederea consumului. S-a întocmit o ordonanță de expertizare a drogului și probabil persoana în cauză va fi audiată la sediul DIICOT. Este puțin probabil ca la o asemenea cantitate dosarul penal să meargă mai departe.
Reacția lui George Simion
Liderul Aur, George Simion, a reacționat. Acesta face trimiteri subtile la zvonurile legate de premierul Cîțu, cel care a refuzat să răspundă de două ori la o întrebare legată de droguri.
„Așteptăm desfășurarea anchetei și apoi ne vom pronunța. Cu siguranța domnul Gheorgheosu nu va fi propunerea noastra pentru prim-ministru”, a declarat George Simion.
Poliția Capitalei confirmă evenimentul
Poliția Capitalei confirmă că un reprezentant al AUR a fost prins de SPP având la el un plic în care se afla cannabis.
„În data de 26 august 2021, poliţişti din cadrul Secţiei 17 au fost solicitaţi de SPP să se prezinte la unul din punctele de acces ale clădirii Parlamentului, unde a fost identificat un bărbat ce avea asupra sa un plic ce a ridicat suspiciuni. Lucrarea întocmită a fost transmisă unităţii competente material, Brigada de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti, la acest moment fiind in instrumentarea DIICOT – Structura Centrală”, a transmis vineri Poliţia Capitalei.
Ce spune legea română despre consumul de droguri
Traficul de droguri si detinerea in vederea consumului propriu reprezinta cele mai des intalnite infractiuni cu privire la substantele interzise si sunt reglementate de legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Cu toate acestea, potrivit legii, o persoana care detine ilegal o cantitate mai mica de 0,50 de grame de droguri, nu va face obiectul unei cercetari penale, singura masura luata de autoritati fiind confiscarea substantelor.
Legea din România nu incrimineaza consumul de droguri ca infractiune distincta, in schimb sanctioneaza detinerea de droguri indiferent de cantitate şi de scopul pentru care se face, inclusiv pentru consumul propriu.
Intr-un raport mondial asupra drogurilor se arata ca, în multe tari, infractiunile referitoare la canabis sunt tratate mai tolerant decat cele referitoare la alte narcotice. Raportul intareste faptul ca relaxarea legislativa fata de canabis este importantaavand in vedere ca acesta este cel mai popular drog ce se consuma ilicit pe plan mondial, existand date ca, in unele tari, mai mult de jumatate din populatia tanara a folosit acest drog.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea