George Simion și Claudiu Târziu vor să lanseze AUR TV
George Simion și Claudiu Târziu au introdus în noul statut (art.67, al.5) al AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) posibilitatea de a deține propriul său post de televiziune sau post de radio. Statutul partidului politic AUR a fost schimbat pentru viitoarelor campanii electorale.
De obicei, partidele parlamentare cheltuiesc sume mari de bani pentru materiale de propagandă, pe care le plătesc instituțiilor media pentru a-și asigura o imagine bună în timpul campaniilor electorale. Rare sunt cazurile în care un partid politic își asumă rolul de proprietar al unui post de televiziune sau post de radio.
AUR, însă, nu a cheltuit niciun ban din sumele primite ca subvenție din partea statului. În 2022, ele au ajuns la aproape 2 milioane de euro. Din această sumă, AUR ar fi putut să își deconteze cheltuielile cu propaganda. Doar în iulie 2022, PNL a investit 3,25 milioane lei, iar PSD a investit 4,26 milioane lei în materiale de propagandă, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
În timp ce toată atenția publică este îndreptată spre nunta lui George Simion și a Ilincăi Munteanu, Claudiu Târziu încearcă „să forțeze” câteva articole în noul statut al AUR. Tribunalul București, însă, a considerat că modificarea propusă de George Simion și Claudiu Târziu contravine Legii 334/3006, conform căreia partidele politice pot obține venituri din activități de editare, realizare și difuzare a publicațiilor ori din alte materiale de propagandă și cultură politică proprii, însă deținerea de posturi de radio și posture de televiziune nu se încadrează în excepțiile reglementate.
George Simion și Claudiu Târziu vor ca ziua oficială a AUR să fie de 1 Decembrie
Ba mai mult, George Simion și Claudiu Târziu vor să sărbătorească ziua partidului politic AUR de 1 Decembrie, adică de Ziua Națională a României, iar sigla lor să reprezinte o hartă a României care include regiuni istorice, precum Basarabia și Bucovina de Nord, zone care astăzi aparțin Republicii Moldova și Ucrainei.
Însă magistrații au respins art. 3, al.5 din statutul partidului AUR, care stabilesc Ziua Oficială a Alianței Pentru Unirea Românilor și sigla sa.
„Nu este admisibil ca simbolurile naţionale ale statului român să fie folosite pentru atragerea de capital electoral de către un partid în condiţiile în care legea nu permite acest lucru, statutul modificat nerespectând deci ordinea de drept şi principiile democraţiei constituţionale”, au explicat judecătorii de la Tribunalului București.
De altfel, magistrații au stabilit că denumirea integrală și cea prescurtată, precum semnul permanent, nu pot reproduce simboluri naționale ale statului român, ale altor state, ale organismelor internaționale sau ale cultelor religioase. Din aceste motive, Tribunalul București a respins cererea de încuviințare a modificării statututului AUR formulată de George Simion și Claudiu Târziu, însă ei au făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. Următoarea înfățișare va avea loc pe data de 22 septembrie 2022.
La prima ședință, avocatul lor a spus că „s-a creat o confuzie de către instanța de fond”, în sensul că modificările propuse nu vizau denumirea și însemnul partidului politic AUR, ci alte aspecte. El a spus, totodată, că există o sentință definitivă în legătură cu modificarea siglei și a denumirii, iar AUR a pus-o în aplicare încă de la alegerile din 2020.
În prezent, sigla partidului AUR este o hartă a României stilizată, cu „steluțe” în dreptul regiunilor istorice pe care România le-a pierdut după Al Doilea Război Mondial, relatează FANATIK.