Când Uniunea Europeană a suspendat, anul trecut, peste 30 de miliarde de dolari destinate finanțării Ungariei, s-a crezut că este un moment de trezire pentru blocul comunitar. La Bruxelles și în Europa s-a spus că suspendarea unei astfel de sume l-ar face, în cele din urmă, pe premierul Viktor Orban să-și reconsidere atitudinea de „băiat rău”, scrie Bloomberg într-un comentariu.
Acum, UE va debloca aproximativ o treime din banii suspendați, chiar săptămâna viitoare, după ce a ajuns la concluzia că Ungaria pare să fi îndeplinit un set inițial de condiții privind amestecul politicului în justiție.
Ungaria nu renunță. Amenințările nu l-au intimidat pe Viktor Orban
Realitatea este că, spre deosebire de problema naționaliștilor din Polonia, amenințările UE nu doar că nu l-au intimidat pe premierul ungar, ba dimpotrivă par să-l fi încurajat, iar semnele sunt peste tot, subliniază publicația.
În vârstă de 60 de ani, liderul din UE care are cea mai bună relație cu președintele rus, Vladimir Putin, Viktor Orban blochează propunerile de modificare a bugetului UE, de suplimentare a ajutorului pentru Ucraina cu 50 de miliarde de euro și de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare.
Atitudinea sa recalcitrantă riscă să torpileze summit-ul UE de săptămâna viitoare. Între timp, Orban rămâne un catalizator pentru alți politicieni care au aceeași linie, de la noul guvern din Slovacia până la extrema dreaptă care urmează să formeze un guvern în Țările de Jos.
„Ungaria nu vrea să fie sclavul unei alte puteri”
Acasă, în Ungaria, panourile publicitare care o ridiculizează pe Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, sunt omniprezente. O nouă agenție pentru urmărirea influenței străine urmează să se înființeze, iar mass-media și ONG-urile independente spun că agenția le va reprima și mai mult.
„Ungaria nu vrea să fie sclavul unei alte puteri, vrea să fie propriul stăpân”, a declarat Orban. „Trebuie să fim radicali pentru a reuși”, a continuat premierul ungar.
Luna trecută, premierul Ungariei i-a cerut lui Charles Michel să organizeze o discuţie strategică cu privire la abordarea UE faţă de Ucraina, care se află acum în a 22-a lună de război cu Rusia.
Charles Michel, care organizează summituri ale UE în calitate de președinte al Consiliului European, a călătorit săptămâna trecută la Budapesta pentru a-l convinge pe Orban să facă un compromis in privința Ucrainei. Președintele francez Emmanuel Macron va încerca, de asemenea, să salveze summitul UE din 14-15 decembrie, invitându-l pe Orban, pentru discuții, la Paris.
Prin înghețarea banilor, scopul UE a fost de a-l determina pe Orban să refacă unele dintre balustradele democratice, după ce ani de dispute juridice și amenințarea cu suspendarea votului Ungariei în UE nu au reușit să-l tempereze. Transparency International evaluează Ungaria drept cea mai coruptă națiune din cele 27 de state membre UE în ultimul său clasament anual.
Victoria electorală din 2022 i-a cimentat puterea
În schimb, Orban și-a extins influența asupra tuturor categoriilor sociale, de la afaceri și mass-media la educație și cultură, printr-o rețea apropiată de asociați. Victoria electorală zdrobitoare înregistrată anul trecut i-a cimentat puterea cu doar câteva luni înainte ca fondurile UE să fie oprite.
Problema este că UE poate doar să zgârie la suprafață cu amenințări legale, spune Edit Zgut, profesor asistent la Institutul de Filosofie și Sociologie la Academia Poloneză de Științe din Varșovia.
„Pivotul de bază al regimului Orban este că promovează un efect de spaimă, intimidare și constrângere în mod informal, pe care schimbările legislative nu le pot aborda în mod eficient”, consideră Zgut.
Executivul de la Budapesta, care a guvernat prin decrete de la pandemia Covid, spune că este vizat în mod nedrept, argumentând că nu există standarde clar definite privind statul de drept, pe care toate statele membre trebuie să le respecte în UE.
UE nu a reușit nimic
„UE nu a reușit nimic”, a declarat Akos Hadhazy, un parlamentar de opoziție care a acuzat că fondurile UE vor consolida puterea lui Orban. „Singurul lucru pe care UE îl poate face este să nu facă rău. Asta înseamnă să nu ne mai întoarcem la perioada în care a finanțat regimul lui Orban”, a spus acesta.
Deocamdată, se pare că există o breșă a încrederii între Orban și Comisia Europeană, potrivit unui înalt oficial al UE. Găsirea unui compromis este îngreunată de faptul că nu există un singur lider în UE care să poată aduna statele membre. Orban, cel mai longeviv șef de guvern din bloc, exploatează la maximum acest lucru, a spus oficialul.