Bunicul Luizei Melencu și avocata Carmen Obârșanu au depus, miercuri, la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții o sesizare legată de modul defectuos în care a fost instrumentat Dosarul Caracal. La doar o zi distanță, Rodica Boancă, șefa Comisiei, a oferit detalii despre discuția pe care a avut-o cu cei doi. Iată ce a spus senatoarea.
Rodica Boancă spune că FBI-ul nu a fost implicat în Dosarul Caracal: „E un scenariu pentru a lua ochii publicului”
Rodica Boancă a recunoscut, joi, că nu știa foarte multe despre acest dosar, în afară de ce a apărut în presa locală, însă discuția pe care a avut-o miercuri cu bunicul Luizei Melencu și cu avocata Carmen Obârșanu au făcut-o să ceară declanșarea unei anchete parlamentare legată de modul în care a fost instrumentat cazul Caracal.
„Am solicitat comisiei efectuarea unor audieri cu părțile reprezentând organele de anchetă, adică șefii instituțiilor care s-au ocupat de acest dosar. Practic, toți cei implicați. Vom lua din dosar instituțiile care au instrumentat cazul, pentru că avem mai multe sesizări la Comisia de Abuzuri, din partea cetățenilor, că sunt clasate cazuri de către procurori, unele fără să fie instrumentate.
În cazul Caracal vorbim, însă, de o situție în care instrumentarea probelor ridică mari semne de întrebare. Și cred că într-un caz care a fost atât de mediatizat și care ne afectează pe toți e important să aflăm adevărul.
Eu am o fiică… Trăim permanent cu frică pentru copiii noștri, de a nu li se întâmpla ceva, de a nu fi racolate, răpite, ademenite… pentru că România este o țară săracă, iar justiția și organele de cercetare nu lămuresc lucrurile, este cu atât mai simplu să faci asemenea nenorociri”, a explicat Rodica Boancă pentru Fanatik.ro.
Autoritățile americane s-au implicat în anchetă, anunță avocata Carmen Obârșanu
Avocata Carmen Obârșanu a spus, miercuri, că autoritățile americane s-au implicat în anchetă, dar mai mult pentru alterarea ei, ci nu pentru aflarea adevărului. Doi agenți FBI (Biroul Federal de Investigații, agenție federală de investigații a crimelor, care aparține Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii) au venit în România și au făcut o serie de recomandări, care au dus la alterarea anchetei. Ea a explicat că anchetatorii români erau sfătuiți să emită public un comunicat de presă din care să reiasă că nu există probe împotriva lui Gheorghe Dincă. O altă recomandare era „evidențierea posibilității ca Dincă, deși ar urma să fie găsit vinovat de asemenea crime, să fie monitorizat în cazul în care ar fi fost eliberat din închisoare”, scrie evz.ro.
La aflarea acestor informații, șefa Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții a spus: „Eu am o dilemă, pe care mi-a prezentat-o doamna avocat, și care m-a șocat. Am văzut expertiza unei instituții care nu are niciun fel de jurisdicție pe teritoriul României, este vorba de FBI. N-am înțeles în calitate de ce s-a adresat procuratura din România către FBI. Poate expertiza FBI să fie considerată o probă, fără a avea jurisdicție pe teritoriul României?
Mie mi se pare doar un scenariu pentru a lua ochii publicului și să închidă gurile cârcotașilor sau a celor care încercau să mai pună întrebări. Și au venit cu asta: ”Am fost la FBI.” N-au făcut nimic la FBI. Asta este o problemă că ei au cerut ”lumină” de la FBI. Trebuie lămurită problema asta, să știm și noi ce au vrut ei să facă.”
Rodica Boancă se va adresa Comisie Europene, dacă va fi nevoie
Ea a anunțat că va înființa o subcomisie care să studieze dosarul și probele, iar rezultatul se va materializa într-un raport care va fi înaintat plenului Senatului de la București. În cazul în care va primi aviz pozitiv, acesta va fi înmânat instituțiilor la nivel central. Aceasta va analiza va viza atât procedura, cât și fondul Dosarului Caracal. Rodica Boancă speră ca, în final, probele excluse din dosar să poată fi intrumentate.
„Acesta este punctul meu de vedere: ancheta trebuie reluată”, a zis ea.
Dacă va fi necesar, ea se va adresa Comisiei pentru Petiții din cadrul Comisiei Europeană pentru soluționarea acestui caz.
„Sper din tot sufletul să am suportul colegilor din Senat, care chiar dacă fac parte din partidele de la putere, în majoritatea lor, sper să înțeleagă că este un caz important, care poate scoate la iveală lucruri pe care le putem corecta.
Acesta este obiectivul meu, să luăm niște decizii care să ducă la o activitate mai bună a acestor instituții. Nu tăiem capete, dar lucrurile trebuie făcute cu simț de răspundere, iar noi, parlamentarii avem aceste prerogative, de a ne implica atunci când suntem sesizați”, a precizat ea, în cadrul unui interviu acordat pentru FANATIK.