Se pare că PSD şi PNL renunţă la ideea de a candida pe liste comune la alegerile de anul viitor. Surse apropiate celor două partide spun că decizia a fost luată după consultarea cu liderii din teritoriu, majoritatea fiind total împotriva unui astfel de demers.
PSD și PNL vor candida separat
Şansele ca PSD și PNL să meargă împreună pe liste comune la alegerile de anul viitor sunt aproape nule. Surse din cele două partide susțin, după ultimele cercetări făcute de PSD şi PNL, cât şi rezultatele sondajelor de opinie, nu sunt favorabile pentru o construcţie electorală.
Electoratul liberal se opune mai mult ideii de liste comune pentru toate cele patru tururi de alegeri de anul viitor. Opoziția este şi pentru o alianţă electorală.
De altfel, ideea nu a fost îmbrăţişată aproape deloc nici de liderii din teritoriu ai celor două partide.
Dacă la București alianța pare să funcționeze, PSD şi PNL nu se înţeleg aproape deloc în teritoriu. La nivel local, PSD şi PNL au alte alianţe.
Surse liberale spun că liderii din teritoriu, acolo unde partidul stă bine la nivel local, refuză să facă vreo concesie social-democraţilor sau să cedeze locuri eligibile, cum la fel se întâmplă cu PSD.
Totuşi, la începutul anului viitor ar putea fi reluată discuţia despre listele comune.
Social-democrații și liberalii au peste 50 % împreună
Un sondaj Avangarde arată că PSD și PNL ar primi 52% din voturi dacă duminica viitoare ar fi alegeri europarlamentare. Totodată, majoritatea conaționalilor noștri vor ca România să se îndrepte la CJUE împotriva Austriei în dosarul Schengen.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, cele două partide ar avea împreună majoritatea. Astfel, PSD ar obține 31%, iar PNL – 21 %. În continuare sunt AUR – 19%, USR – 13%, SOS Șoșoacă și UDMR – câte 5%, PMP – 3%. Iar ProRomânia și Forța Dreptei – câte 1%.
Liderul PSD Sector 1, Florin Manole, a vorbit despre listele comune cu PNL la alegerile de anul viitor. În opinia sa, există cel puțin unele locuri unde așa ceva ar fi util. De exemplu acolo unde există primari de la alte partide decât de la PSD şi PNL, care au avut performanţe oribile.
În cadrul emisiunii „Proiect de țară: România” de la Prima News, social-democratul a spus despre posibile candidaturi comune cu PNL la alegerile de anul viitor, că „este o discuţie foarte interesantă”.
„Cred că există cel puţin unele locuri unde aşa ceva ar fi util, de exemplu, cred că în locurile unde există primari de la alte partide decât de la PSD şi PNL, care au avut performanţe oribile, nu cred că ar fi o idee rea”, a spus el.