Uniunea Europeană nu poate apăra Europa spune Jens Stoltenberg
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri Europa să nu încerce să se descurce singură în domeniul apărării. Acestea vin după comentariile lui Donald Trump care au provocat o nouă dezbatere în privința unui posibil ajutor din partea Statelor Unite.
„Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. Optzeci la sută din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliații NATO din afara UE”, a declarat Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, într-un interviu acordat Reuters.
Stoltenberg a spus că este clar că securitatea Europei depinde nu doar de Europa însăși, ci și de alți membri NATO, precum Statele Unite, Canada, Turcia, Norvegia și Islanda.
„Dacă vă uitați doar pe hartă, este evident că toate aceste țări, aliați din afara UE, sunt vitale pentru protecția Europei”, a spus el.
El a adăugat că „orice încercare de a desprinde Europa de America de Nord va diviza, de asemenea, Europa”. Multe națiuni europene, în special din Europa de Est, consideră că SUA sunt principalul garant al securității lor și s-ar opune oricărei acțiuni care ar schimba acest lucru.
Noi controverse privind NATO iscate de Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte american și favorit pentru a fi candidatul republican la alegerile prezidențiale din acest an, a stârnit critici aspre din partea liderilor occidentali după ce a declarat că le-a spus membrilor NATO că SUA nu îi vor apăra pe cei care nu cheltuiesc suficient pentru apărare și chiar va încuraja Rusia să îi atace.
Mulți politicieni europeni au declarat că comentariile lui Trump au fost un semnal de alarmă și ar trebui să acționeze ca un stimulent pentru ca Europa să facă mai mult pentru a fi capabilă să se apere singură.
Stoltenberg a declarat că membrii europeni ai NATO trebuie să facă mai mult pentru a-și consolida capacitățile de apărare și că fac acest lucru. Dar a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple într-un cadru transatlantic.
Anterior, miercuri, el a declarat că aliații europeni vor investi 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an, ceea ce va duce cheltuielile lor la un nivel estimat de 2% din PIB-ul total în 2024, față de 1,85% în 2023.
Ținta minimă pentru apărare este de 2% din PIB
Potrivit estimărilor NATO din iulie anul trecut, 11 membri ar urma să atingă ținta de 2% în 2023. Acești membri erau Polonia, Statele Unite, Grecia, Estonia, Lituania, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Marea Britanie și Slovacia.
Germania, motorul economic al Europei, era estimată la 1,57%. Dar oficialii germani au declarat că se așteaptă să atingă ținta de 2% în acest an, parțial datorită unui fond special de 100 de miliarde de euro creat ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.
Cele mai mici cheltuieli ca procent din PIB-ul național au fost Spania, Belgia și Luxemburg, potrivit cifrelor NATO.
Se așteaptă ca NATO să publice în zilele următoare cifre actualizate care vor arăta că mai mulți aliați vor atinge ținta de 2%, potrivit unor persoane familiare cu datele.