Peste 100 de orașe din Franța nu mai au apă potabilă și trebuie să primească livrări cu camioane, a declarat ministrul francez al tranziției ecologice, aflat în vizită în regiunea de sud-est a țării.
„Există deja peste o sută de comune din Franța care astăzi nu mai au apă potabilă și pentru care aprovizionarea este transportată cu camioane, pentru că nu mai există nimic în conducte”, a declarat Christophe Béchu, în timp ce vizita orașul Roumoules.
Europa, lovită de secetă
Mai multe țări europene se confruntă cu condiții istorice de secetă, pe fondul precipitațiilor scăzute și al temperaturilor ridicate, care au devenit mai probabile din cauza schimbărilor climatice.
Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a activat vineri o celulă de criză interministerială pentru a face față secetei, despre care biroul său a spus într-o declarație că este „cea mai gravă înregistrată vreodată” în țară.
„Seceta excepțională cu care ne confruntăm în prezent privează multe municipalități de apă și este o tragedie pentru fermierii noștri, pentru ecosistemele noastre și pentru biodiversitate”, se arată în declarație.
Alertă în Franța. Cetățenii nu mai au apă potabilă
Borne le-a cerut francezilor să fie „foarte vigilenți în ceea ce privește utilizarea resurselor noastre de apă”.
Deja, 66 de departamente franceze – mai mult de două treimi dintre ele – se află la cel mai înalt nivel de alertă de „criză” pentru secetă, iar cel puțin 93 de departamente se află la unul dintre primele trei niveluri de alertă pentru secetă.
Ministrul tranziției ecologice, Béchu, a declarat că provocarea constă în înăsprirea restricțiilor de apă pentru a evita să se ajungă la situația în care nu mai există apă.
Deja în zonele aflate la nivelul de alertă de criză există restricții privind udarea terenurilor de golf, umplerea piscinelor, udarea grădinilor și spălarea mașinilor. În unele zone nu mai este permisă funcționarea fântânilor.
Paris, în alertă din cauza secetei
Capitala Paris a fost plasată pe primul nivel al sistemului de alertă pentru secetă, orașul luând deja măsuri de limitare a consumului de apă, inclusiv udarea parcurilor doar pe timp de noapte.
În cel de-al șaselea raport de evaluare al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), publicat recent, oamenii de știință au afirmat că schimbările climatice provocate de om vor contribui la „creșterea probabilității și a severității impactului secetei” în mai multe regiuni.
Schimbările climatice vor avea, de asemenea, un impact asupra probabilității altor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile.
Un raport recent al Comisiei Europene a afirmat că aproape jumătate din UE este expusă la niveluri de alertă de secetă. Acest lucru este posibil să amenințe producția agricolă și randamentul culturilor în mai multe țări, transmite Euronews.