Cutremur în Europa! Ce se întâmplă la cea mai periculoasă instalație nucleară

pericol nuclear

Pericol nuclear / SURSA FOTO: Dreamstime

Pericol în Europa! Au avut loc scurgeri de deșeuri radioactive la cea mai periculoasă instalație nucleară din Europa. Din ce țară vine pericolul?

Pericol nuclear în Europa! Scurgeri de deșeuri radioactive la Sellafield

Pericol nuclear în Europa! Au avut loc scurgeri de deșeuri radioactive la instalația nucleară Sellafield.

Un siloz de deșeuri radioactive, situat în proximitatea Mării Irlandei, a fost identificat ca având scurgeri, prezentând un potențial pericol pentru sănătatea oamenilor și pentru sursele subterane de apă. Pericolul se poate extinde până în Europa de Nord. SUA au atras atenția asupra problemelor de infrastructură și a deficitului de transparență al autorităților britanice, generând tensiuni persistente între Anglia, Irlanda și Norvegia. SUA se tem de consecințele unui eventual incident la Sellafield.

Potrivit The Guardian, sistemul informatic al instalației nucleare a fost ținta unor atacuri cibernetice desfășurate de grupuri care au legături  strânse cu Rusia și China. Conform sursei citate anterior, atacurile cibernetice periclitează siguranța deșeurilor radioactive. Momentan, nu se știe dacă programele informatice afectate au fost corectate sau nu.

Sellafield (SURSA FOTO: Dreamstime)

Despre Sellafield

Sellafield este un amplu complex nuclear multifuncțional. Este situat în apropierea localității Seascale, de-a lungul Coastei Cumbriei, în Anglia. Din august 2022, activitățile principale desfășurate includ prelucrarea și stocarea deșeurilor nucleare și procesul de dezafectare nucleară. Din 1956 până în 2003, Sellafield a fost implicat în producția de energie nucleară. Din 1952 până în 2022, a fost implicat în reprocesarea combustibilului nuclear.

Sellafield este considerat cel mai mare complex nuclear din Europa. Dispune de cea mai diversă gamă de instalații nucleare din lume pe un singur amplasament.

A fost construit inițial în 1942 ca o fabrică regală de armament. În 1947, Ministerul Aprovizionării l-a achiziționat din nou pentru producția de plutoniu destinat armelor nucleare. Această etapă a implicat construirea pilonilor Windscale și a primei uzine de reprocesare, redenumită ulterior „Windscale Works”. Dezvoltările ulterioare au inclus edificarea Centralei Nucleare Calder Hall, prima centrală nucleară din lume care a furnizat electricitate la scară comercială într-o rețea publică.

De asemenea, au fost construite uzina de reprocesare a combustibilului Magnox, prototipul reactorului avansat răcit cu gaz (AGR) și uzina de reprocesare a oxidului termic (THORP). Proiectele de dezafectare cuprind pilonii Windscale, centrala nucleară Calder Hall și o serie de instalații istorice de reprocesare, precum și depozite de deșeuri.