Două mari puteri europene trag un semnal de alarmă cu privire la o viitoare pandemie. Acestea cer Uniunii Europene să învețe ceva din răspunsul pe care l-a avut în fața coronavirusului și să fie pregătită.
Emmanuel Macron, Angela Merkel și liderii altor patru țări europene cer Uniunii Europene să tragă învățăminte din minusurile răspunsului european în fața Covid-19. Ei propun, pentru a rezista mai bine viitoarelor crize sanitare, să se constituie stocuri de medicamente și de echipamente medicale și să se încurajeze dezvoltarea în comun de vaccinuri și tratamente.
Să se tragă învățăminte din lipsurile față de Covid-19 și să se pregătească pentru viitoarea pandemie. Este apelul la care s-au alăturat mai mulți lideri europeni, printre care Angela Merkel și Emmanuel Macron, în situația în care relaxarea continuă în Europa. Polonezul Mateusz Morawiecki, spaniolul Pedro Sánchez, belgianca Sophie Wilmes și daneza Mette Frederiksen fac de asemenea parte dintre semnatari.
Răspunsul haotic față de coronavirus, care a făcut oficial 184.256 de morți în UE, a “ridicat întrebări” privind nivelul de pregătire și a subliniat nevoia unei abordări la scara Europei, analizează ei într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care însoțește un document orientativ. Ei apreciază că coordonarea statelor ar fi potențial mai eficientă decât un răspuns individual
Să se dezvolte capacitățile europene de cercetare
Liderii europeni propun trei piste de gândire. Ei propun mai întâi ca Uniunea Europeană să dispună de un stoc permanent pentru trei luni de medicamente, dar și de material și echipamente indispensabile. Un mod de a evita pe viitor o penurie de măști, a cărei victimă a fost mai ales Franța, și să îndepărteze riscul penuriei de medicamente, notează Les Echos.
A doua propunere făcută de liderii europeni: statele membre să colaboreze pentru a produce produse critice în vreme de criză. Scrisoarea subliniază de asemenea necesitatea de a dezvolta capacitățile europene de cercetare și dezvoltare pentru vaccinuri, prin finanțarea unor mari teste clinice în special. Liderii cer, în sfârșit, o mai bună coordonare a culegerii și prelucrării datelor, pentru ca cifrele să fie comparabile de la un stat la altul.
“Sperăm ca documentul să poată folosi drept sursă de inspirație pentru viitoarele discuții fructuoase la nivel european, pentru a ne asigura că UE este pregătită pentru viitoare pandemii”, scriu ei. Șefii de stat și de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să țină pe 19 iunie o reuniune virtuală pentru a discuta despre urmările pandemiei.