Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, vineri, marchează „începutul” unei ere de „reînnoire” şi de „schimbare” pentru ţară, a apreciat premierul britanic Boris Johnson. „A sosit momentul când zorii apar şi perdeaua se ridică peste un nou act”, a continuat premierul britanic, conform unor extrase comunicate de serviciile sale. „Acesta este momentul unei adevărate reînnoiri şi al unei schimbări naţionale”, a spus el.
Unii britanici au început deja petrecerea, în stilul caracteristic, cu petreceri de stradă, jocuri de lumini și promoții la bere în pub-uri. Însă, nu toată lumea din Regat este în culmea fericirii, fiind așteptate și proteste ale celor care s-au opus până în ultima clipă Brexit-ului.
Ce semnificație are Brexitul pentru români și ceilalți cetățeni UE prezenți în Regat
Aproape 4,6% din populația Marii Britanii, adică 2,9 milioane de persoane, sunt cetățeni ai celor 27 de state membre UE. Cetățenii europeni își vor păstra, până la finalul perioadei de tranziție, toate drepturile. Aceștia trebuie însă să se înregistreze pentru a beneficia de acestea.
Astfel, românii, dar și ceilalți europeni care trăiesc în Regatul Unit nu vor avea de suferit, cel puțin deocamdată. Există totuși o teamă în rândul acestora.
„Situaţia este puţin cam stresantă, atât pentru românii care locuiesc în Anglia, cât şi pentru englezii care angajează români”, recunoaște Emanuel Cioancă, român din Marea Britanie.
„Nu avem de gând să plecăm prea curând, cel puțin nu termină copiii școala și își stabilesc un viitor”, spune Veronica Apostol, o altă româncă stabilită în Marea Britanie.
Ce se va întâmpla în perioada de tranziție
După 31 ianuarie începe perioada de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020. În practică puţine lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să negocieze relaţia lor viitoare.
Comisia Europeană îşi va formula luna viitoare obiectivele pentru aceste negocieri. Executivul comunitar va insista cel mai probabil ca Regatul Unit să menţină cât mai multe norme europene, în special cele care privesc drepturile lucrătorilor şi ajutoarele de stat.
De cealaltă parte, Guvernul britanic doreşte să înceteze tratamentul preferenţial pe piaţa muncii pentru cetăţenii comunitari şi să adopte un sistem de imigraţie inspirat din cel australian pentru a limita astfel accesul lucrătorilor imigranţi slab calificaţi.