Un cutremur cu magnitudinea 6,0 grade pe scara Richter s-a produs marți, 7 martie, în sudul Filipinelor, anunță Institutul Geologic al SUA, iar autoritățile locale au avertizat cu privire la replici și posibile pagube.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 8 km, a precizat Centrul Seismologic European Mediteranean. Seismul de mică adâncime s-a produs în jurul orei 14:00 (07:00 ora României), la câțiva kilometri de municipalitatea Maragusan, în provincia muntoasă Davao de Oro, pe insula Mindanao.

Un angajat al biroului pentru dezastre din Maragusan a declarat pentru AFP că autoritățile verifică rapoartele privind o alunecare de teren pe o șosea națională.

„Nu am primit niciun raport cu privire la alte pagube sau victime, dar verificăm satele din jurul orașului”, a adăugat el, refuzând să își dea numele. „Lucrurile s-au cutremurat la birou, dar nu au existat pagube”.

Imagini difuzate pe rețelele de socializare au arătat școli și clădiri rezidențiale evacuate după producerea cutremurului.

A mai avut loc un cutremur în Davao de Oro

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a zguduit Davao de Oro luni, 6 martie, la ora 4:43, avariind o porțiune de drum național și determinând închiderea acestuia.

Drumul servește drept legătură între municipalitățile Maragusan și New Bataan.

Cutremurul și replicile ulterioare au avut loc în momentul în care Davao de Oro a început să sărbătorească Festivalul Bulawan și cea de-a 25-a aniversare a fondării provinciei, care va dura până miercuri, 8 martie.

Festivalul a fost deschis în Nabunturan, capitala provinciei, în mijlocul activităților seismice.

„Mă aflu acum la Capitoliu împreună cu guvernatorul, iar starea de spirit de aici este festivă, chiar dacă suntem zguduiți de o serie de cutremure”, a declarat pentru Rappler Noel Duarte, directorul provincial al Departamentului de Interne și Administrație Locală din Davao de Oro.

Cutremurele se produc zilnic în Filipine, care se află de-a lungul „inelului de foc” al Pacificului, un arc de activitate seismică și vulcanică intensă care se întinde din Japonia până în sud-estul Asiei și de-a lungul bazinului Pacificului.

Aici se efectuează exerciții de evacuare de patru ori pe an, la nivel național, pentru pregătirea în cazul unui cutremur puternic. Pe lângă cutremure, țara mai este vulnerabilă și la alte dezastre naturale, inclusiv la taifunuri.