Este cutremur de proporții în Germania. Una dintre cele mai puternice țări din Europa se confrunta cu o situație de neimaginat. Toată populația privește cu îngrijorare la ultimele cifre care se desprind dintr-un studiu comandat de Ministerele Climei și Mediului din această țară.
Cutremur de nedescris în Germania. Cea mai mare putere a Europei a fost lovită puternic de efectele climei. Canicula, ploile torenţiale şi inundaţiile atribuite încălzirii globale au cauzat în ultimii ani pagube în valoare de peste 80 de miliarde de euro în Germania.
Aceste cifre se regăsesc într-un studiu publicat luni, de ministrul Mediului. Conform AFP, cercetarea sociologică este considerată a fi una ”înspăimântătoare”.
Potrivit acestui studiu comandat de Ministerele Climei şi Mediului din Germania, valurile de căldură şi secetele din verile anilor 2018 şi 2019 au cauzat costuri de aproximativ 35 de miliarde de euro. În paralel, inundaţiile mortale din iulie 2021 în vestul ţării au costat mai mult de 40 de miliarde. În plus, există pagube suplimentare în valoare de aproximativ 5 miliarde provocate de furtunile violente sau de grindină, potrivit unui comunicat de presă.
Germania a suferit pagube enorme din cauza climei
Canicula a afectat în primul rând agricultura şi pădurile. Din 2000, Germania a suferit în medie pagube de cel puţin 6,6 miliarde de euro pe an, mai precizează studiul.
”Criza climatică provoacă pagube şi costuri enorme pentru noi în Germania, aşa cum arată datele înfricoşătoare” analizate de experţi. Trebuie şi vom investi mai mult pentru a proteja mai bine populaţia”, a afirmat ministrul Mediului Steffi Lemke, citată într-un comunicat de presă.
Guvernul german, condus de cancelarul Olaf Scholz, a iniţiat, datorită influenţei aliatului său ecologist, o serie de măsuri pentru atenuarea efectelor crizei climatice. În consecință, Germania are în vedere să-şi dubleze producţia de energie regenerabilă în mai puţin de un deceniu.
”Avem nevoie şi de o strategie de adaptare la schimbările climatice, care să ne protejeze populaţia, infrastructura şi economia împotriva căldurii, inundaţiilor şi a variaţiilor climatice puternice”, a declarat ministrul Climei şi Economiei Robert Habeck în acelaşi comunicat de presă.
În opinia sa, studiul prevede ”bazele necesare” dezvoltării sale.
Canicula lovește cu putere în toate țările
Vremea caniculară a lovit și alte țări din Europa. Conform prognozei meteo din Marea Britanie, în cursul zilei de luni sau marți, în sudul Angliei, temperaturile ar putea depăși 40 de grade Celsius. Meteorologii ar putea emite în acest sens o avertizare meteorologică de cod roșu de caniculă. Iar Marea Britanie nu este singura aflată într-o astfel de situație.
Amintim faptul că în ultimele zile, canicula a făcut deja ravagii în mai multe țări europene. În Franța spre exemplu, 10.000 de hectare de pădure au ars în urma incendiilor. O situație similară o regăsim și în Spania, unde 1.000 de persoane au murit în ultimele două luni din cauza caniculei.