Economia Germaniei suferă din cauza lipsei de lucrători. Economia a înregistrat pierderi de până la 86 de miliarde de dolari pe an. Contextul actual face fragilă poziția acesteia ca lider industrial european.
În timp ce Germania se confruntă cu o criză energetică ce îi pune în pericol poziția de lider industrial european, lipsa acută de lucrători îngreunează semnificativ efortul producătorilor de a rămâne competitivi pe piață.
Dispare competiția
Lipsa forței de muncă calificate, care se datorează îmbătrânirii populației și exacerbată de pandemie, sărăcesc producătorii germani din toate sectoarele. Cele mai recente sondaje au arătat că din cauza lipsei de personal, 50% dintre aceștia au fost nevoiți să reducă producția, fapt care a costat economia până la 85 de miliarde de dolari pe an.
„Din ce în ce mai multe companii își reduc activitatea pentru că pur și simplu nu sunt suficienți lucrători”, a declarat Stefan Sauer, expert pe piața muncii la Institutul Ifo din München.
„Pe termen mediu și lung, este probabil ca această problemă să se agraveze.” a completat acesta.
O creștere bruscă a costului forței de muncă poate reprezenta un avantaj pentru lucrători, dar pentru cea mai mare economie a Europei ar însemna o lovitură în spiritul de competiție de pe piață.
Producătorii germani, în mod deosebit marii consumatori de energie, ca producătorii de produse chimice, ceramică sau sticlă, au constatat deja că din cauza creșterii costurilor marjele au dispărut. Unii dintre ei s-au văzut nevoiți să își închidă fabricile sau să mute producția în străinătate.
Lucrătorii se confruntă cu o cerere din ce în ce mai mare, inflația crescând până la 10,9% luna trecută (cu cea mai rapidă rată de când moneda euro a fost introdusă în urmă cu mai bine de 20 de ani), personalul din sectorul public german cere o creștere a salariilor cu 10,5%, iar lucrătorii din industriile grele cer o majorare cu 8% a salariului.
Creșterea salariilor ar putea contribui la creșterea inflației
Creșterile atât de rapide ale salariilor s-ar putea să joace un rol important în consolidarea inflației, astfel generând probleme pentru factorii de decizie. Este foarte posibil ca această tendință să facă Banca Centrală Europeană să recurgă la măsuri din ce în ce mai aspre, chiar dacă perspectivele economice se înrăutățesc.
Felix Huefner, economist la UBS Group AG din Frankfurt spune că salariile germanilor ar putea să crească cu 3,5% până la sfârșitul anului viitor.
„Preţurile ridicate la energie şi lipsa de muncitori calificaţi sunt cu siguranţă un obstacol pentru viitorul industriei germane”, a spus Huefner.
„Ţări precum Franţa, care au o demografie mai bună, vor avea o capacitate productivă mai puternică în viitor.”, a mai declarat acesta.
Industria auto face eforturi de două ori mai mari pentru a-și construi propria forță de muncă. Recent, BMW a angajat 75.000 de oameni în programe de recalificare pentru noile tehnologii de producție, cu niveluri mai ridicate de digitalizare și automatizare. Producătorul de piese auto Continental AG și-a înscris de asemenea 10% din angajați la școala sa internă de tehnologie.