Sănătatea pădurilor germane este în declin. Motiv pentru care s-a decis organizarea, în aceste zile, a unui summit național asupra pădurilor.
Jumătate din păduri ar putea muri
Încălzirea globală și gestionarea deficitară sunt rădăcinile unei probleme la nivel național. Summitul forestier își propune să regândească modul în care sunt gestionate pădurile, relatează Deutsche WELLE.
Un exemplu este plantarea pe scară largă a coniferelor de molid, cu o creștere rapidă după cel de-al Doilea Război Mondial în zone în care nu sunt nativi. Constituind astăzi 25% din pădurile germane, molidul este un copac alpin care necesită condiții umede și reci.
„Pădurea artificială este pe moarte”, spune pădurarul Peter Wohlleben. „În următorii 10 ani, am putea vedea 50% sau mai mult din pădure cum moare din cauza gestionării proaste”.
Pădurile sunt o rețea socială
Copacii se gândesc la comunitate – învață unii de la alții, mai ales în perioade de secetă, continuă Wohlleben. Când un copac recunoaște că apa se scurge, transmite informațiile către alți copaci și reduc colectiv consumul de apă. Cu cât deranjăm mai mult această rețea socială, cu atât pădurea devine mai slabă”, sustine pădurarul german pentru DW.
Lemnul poate contribui la atenuarea schimbărilor climatice
Summit-ul forestier din 5 și 6 august va lua în considerare și necesitatea de a promova recoltarea durabilă a lemnului pentru a combate schimbările climatice, în special prin înlocuirea materialelor de construcție cu emisii ridicate de carbon, precum oțelul și betonul.
„Aceasta ar putea fi o soluție foarte puternică”, a declarat Christopher Reyer, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic și participant la summit-ul forestier.