Cutremur în Parlament! Marți își dă demisia. Se retrage oficial

demisie rosu

SURSA FOTO: Capital

În plină criză politică și în timp ce președintele Klaus Iohannis caută o soluție cu partidele politice, se anunță un nou cutremur. Un lider politic cu greutate urmeză să demisioneze dintr-o funcție cheie pe care o deține. Gestul său se va concretiza în scurt timp. Surse politice au susținut că este doar o chestiune de ore până când se va produce o nouă tensiune pe scena politică.

Este cutremur pe scena politică. Un greu din PNL urmează să facă mâine un pas decisiv. Este vorba de fostul lider al PNL, Ludovic Orban. Acesta are de gând să își înregistreze demisia, marţi, din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. El face acest pas după ce iniţial a înaintat demisia preşedintelui PNL Florin Cîţu, au declarat surse liberale citate de News.ro.

După înregistrarea oficială, la forul legislativ, demisia lui Ludovic Orban va fi efectivă şi va fi demarată procedura pentru alegerea unui noi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Trebuie amintit că Ludovic Orban şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor inainte de Congresul PNL. El a spus anterior că, dacă va pierde şefia partidului, se va retrage şi din funcţia deţinută în Parlament.

Avertismentul lui Orban

Ulterior, pe 27 septembrie, după Congresul PNL, Ludovic Orban a transmis demisia semnată la sediul PNL, către preşedintele partidului, Florin Cîţu. Orban atrăgea atenţia, atunci, că dacă ar înregistra demisia la Parlament, există riscul ca PNL să piardă şefia acestei Camere şi dădea ocazia noii conduceri liberale să negocieze şi pentru păstrarea acestui post, odată cu negocierile pentru formarea noului Guvern.

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede la articolului 20 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, că preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare.

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Dacă nici un candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut la art. 67 din Constituţia României, republicată. Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat.